Проектът GHOST на френския артисти Мич Брезунек поставя под въпрос

...
Проектът GHOST на френския артисти Мич Брезунек поставя под въпрос
Коментари Харесай

Защо един френски артист иска да превърне в призрак паметника на Альоша в Пловдив?

Проектът GHOST на френския актьори Мич Брезунек слага под въпрос мястото и смисъла на руските монументи на територията на Европейски Съюз. Художникът вкарва публиката в един фиктивен свят, смесвайки цифрово изкуство и исторически обстоятелства.

Преди дни показа в Пловдив независимата си изложба  " Призракът е тук " (The Ghost Is Here), в която прави цифрови интервенции на 12 български паметника на Съветската войска, в това число и Альоша.

Той също по този начин има концепция да направи и физическа промяна на Альоша в Пловдив. Иска да го трансформира в гигантска фигура на фантом. Тази промяна ще бъде реализирана посредством покриване на статуята със 100 м2 златист плат. В проектите на Бразунек е това да се случи в средата на идната година, като той акцентира че няма желание да унищожи паметника.

Каква е неговата мотивация за този план? 

" Живея и работя в Пловдив. Винаги съм бил удивен от хълмовете в пейзажа на града. Един от тези хълмове, ситуиран покрай центъра на града, е дом на великански руски монумент на боец от Червената войска. Всеки ден хората са " следени " от тази скулптура (наричана от локалните Альоша), която се извисява над Пловдив като негов страж и им припомня за предишното. "

" Поради своите размери и разположение, голямата скулптура на руския боец постоянно участва в съзнанието на хората. Проблемът с всички тези сходни монументи из България е, че Червената войска, представяна като освободителка от комунистическата агитация, в реалност окупира и опустоши страната сред 1944 и 1947 година Вярвам, че Альоша - признакът на руското владичество, който към момента е сегашни и непокътнати, би трябвало да бъдат трансформирани по метод, който отразява истината. "

" Няколко години търсих метод да трансформира дълготрайното разбиране на публичните монументи и да тълкувам посланието, което носят. Искам да основа огромни артистични интервенции в общественото пространство и да видоизменявам монументи из България, като си играя с пространството, архитектурата и скулптурата. С този план вкарвам публиката в един фиктивен свят, комбинирайки виртуално изкуство и исторически обстоятелства. "

Проектът се споделя GHOST, тъй като призраците – положителни или неприятни – оформят нашето виждане за света. Те се връщат, с цел да ни предупредят, че от време на време историята се повтаря. 

Основният ми източник на ентусиазъм е работата на една от най-влиятелните артистични двойки на XXI век – Кристо и Жан-Клод. Произведенията на Кристо за пакетиране на място към този момент са част от международното културно завещание. Неговата визия се трансформира в акт на независимост. Идеята за независимост е това, което желая да подчертая в този план. Най-важното – свободата на изложение в общественото пространство. Работата ми също по този начин е знак на почитание към неповторимото му творчество, прието в целия свят.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР