Проектът беше замразен през 2012 г. © Красимир Юскеселиев Още

...
Проектът беше замразен през 2012 г. © Красимир Юскеселиев Още
Коментари Харесай

Правителството иска вдигане на мораториума върху строеж на АЕЦ "Белене"

Проектът беше замразен през 2012 година

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Атомният Франкенщайн

Най-скъпият енергиен план върви към рестартиране макар неналичието на вложител
16 мар 2018
АЕЦ " Белене " върви към рестарт

Основният фокус към този момент не е дали да има централа, а обезпечаването на финансиране и вложител
12 мар 2018 Правителството ще внесе предложение в Народното събрание за повдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ " Белене ". Това заяви министър председателят Бойко Борисов в Стара Загора, където беше сбирката на политическата академия на ГЕРБ.

Отпадането на възбраната е належащо, с цел да стартират диалози с Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), която разгласи, че има интерес към плана. Това би трябвало да стане преди срещата на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се организира през юли в София, прецизираха от пресцентъра на министерски съвет.

Китайски интерес

През седмицата представители на CNNC оповестиха, че са заинтересувани от построяването на централата. Първоначален интерес китайската компания съобщи с писмо през февруари, а месец по-късно енергийният министър Теменужка Петкова заяви в Народното събрание, че Европейската капиталова банка е демонстрирала подготвеност да отпусне финансиране.

В случай че планът бъде размразен обаче, бъдещият стратегически вложител ще бъде определен посредством конкурс, настояват от Министерски съвет. Позицията на държавното управление е, че няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по плана или сключвани дълготрайни контракти за изкупуване на създадената електрическа енергия.

Скъп план

Проектът за създаване на атомната електроцентрала " беше спрян през февруари 2012 година, а през 2016 година България беше наказана да заплати на съветската " Атомстройекспорт " 620 млн. евро за създаденото съоръжение, което сега се съхранява на площадката в Белене. Тогава се заприказва и за вероятно възобновяване, а държавното управление разпореди на Българската академия на науките да изготви отчет, който да оцени финансовата жизненост на начинанието.

Спорният разбор на Българска академия на науките обаче сподели, че това може да се реализира единствено при невъзможна композиция от фактори. Парламентът сложи на държавното управление период до края на юни да проучва дали има смисъл от продължаването на плана и да предложи разновидности за потребление на оборудването. До момента в неслучилата се " Втора атомна " България е вложила 3 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР