Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната

...
Проект за нов Кодекс за поведение на служителите в държавната
Коментари Харесай

Нов кодекс ще задължава чиновниците да са любезни и търпеливи с гражданите

Проект за нов Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация ще задължава служителите да демонстрират, че са разполагаем на жителите, да им отделят нужното време, да са добросъвестни, безпристрастни, честни и да съблюдават политически неутралитет.

Документът е направен от вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и е оповестен за публично разискване, а приемането му е планувано за началото на октомври.

В кодекса се показва, че чиновниците в администрацията би трябвало да показват пред ръководителя си всички проблеми, с които се сблъскват в работата си, да го осведомят за всички недостатъци, пропуски и нарушавания, които биха основали условия за корупция, измами и нередности.

В работата си с жителите и организациите чиновниците ще би трябвало да дават цялата нужна информация с оглед отбраната на техните права и ползи и ще са длъжни да осведомят хората за опциите за обжалване.

С приемането на новия кодекс служителите ще бъдат задължени да " се стремят да заобикалят в държанието си конфликтни обстановки, а при възникването им ще целят да ги преустановят, като запазят успокоение и управляват държанието си ". Изрично им се не разрешава и да се възползват от служебното си състояние.

Те би трябвало да съблюдават и някои съществени правила - правда, преданост, почтеност, безпристрастност, равнопоставеност, отговорност, политически неутралитет, честност, конфиденциалност, гласност и бистрота, колегиалност и вежливост.

Външният тип също ще бъде регламентиран – облеклото би трябвало да бъде делово и да подхожда на служебното им състояние в институцията, в която работят. Всеки чиновник ще би трябвало да зачита мнението на сътрудниците си и да се преценява с правото на персонален живот, а ръководителите ще би трябвало да демонстрират почитание към подчинените си, да зачитат персоналното им достолепие, да демонстрират отговорност и да им оказват помощ да си правят работата.

В кодекса е регламентирано и че няма да се позволява душевен, физически, полов или всевъзможен различен тормоз на работното място. Няма да се позволяват и никакви форми на дискриминация нито измежду чиновниците, нито към жителите.

Такъв кодекс за държание към този момент съществува и е въведен през 2004 година, само че Захариева и Дончев показват, че той не е обновен през годините, а в същото време публичната конюнктура и упованията на жителите са се повишили. Кодексът съгласно тях е необходим, защото се следят незадоволително доверие и задоволеност на обществото във връзка с спазването на условията за висок професионализъм на чиновниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР