Проект на германската жп компания Deutche Bahn да кръсти влак

...
Проект на германската жп компания Deutche Bahn да кръсти влак
Коментари Харесай

Проект да бъде кръстен влак на Ане Франк е определен като безотговорен

Проект на немската жп компания Deutche Bahn да кръсти трен на името на Ане Франк провокира отрицателна реакция от страна на фондация с името на еврейското момиченце, починало в концентрационен лагер. Това е мъчително решение за жертвите на концентрационните лагери, се споделя в изказване на фондацията.

„ Комбинацията на името Ане Франк и трен разсънва асоциации с преследването на евреите и депортирането им по време на Втората международна война, реагира фондацията. Това решение на немските железници да кръстят нов високоскоростен трен на нейно име провокира още веднъж премеждия у тези, които живеят с мъчителните мемоари от тази ера ", се споделя в официално съобщение.

Deutche Bahn желае да наименува своите високоскоростни влакове от ново потомство / ICE4/, които пуска от декември и насочи апел за хрумвания за имената им. От 19 000 получени оферти, особено жури от двама историци дефинира 25 имена на персони, оставили отпечатък върху немската история. В този лист попадат немският канцлер Конрад Аденауер, двама представители на съпротивата против нацизма – Ханс и Софи Шол, както и писателят Ерих Кестнер. Германската депутатка от партията на канцлера Ирис Еберл Меркел дефинира самодейността да се кръсти трен на Ане Франк като „ доста безотговорна “.

По време на Втората международна война Ане Франк бяга със фамилията си от Германия в Амстердам и там, до момента в който се укрива от нацистите, написа своя дневник, който е едно от най-покъртителните свидетелства за преследването на евреите от фашистите. Тя умира на 15 години в концентрационния лагер Берген-Белзен единствено няколко месеца преди края на Втората международна война.

Днес " Дойче Бан " е правоприемник на железопътните линии " Дойче Райхсбан ", които в действителност са били виновни са депортацията в лагерите на евреите и доста други жертви на Хитлеровия режим. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР