Продължителният период на затягане на парично-кредитната политика на САЩ представлява

...
Продължителният период на затягане на парично-кредитната политика на САЩ представлява
Коментари Харесай

Какъв е най-големият риск за икономиката на Япония

Продължителният интервал на стягане на парично-кредитната политика на Съединени американски щати съставлява самичък по себе си най-големият риск за Япония през идната година, само че третата по величина стопанска система в света към този момент е малко евентуално да изпадне в криза. Това считат множеството икономисти, интервюирани от Reuters.

Проучването е направено в миг (11-20 октомври), когато Япония се бори да стабилизира своята валута, която падна по отношение на щатския $ до най-ниското си равнище за последните 32 години. Този спад се изяснява главно с разликата сред американските и японските съществени лихвени проценти.

От 29-те авторитетни икономисти, взели участие в изследването, 17 (59%) считат, че най-големият риск за стопанската система на Япония е по-дългият от предстоящото интервал на стягане на парично-кредитната политика на Фед в Съединени американски щати.

" Едно агресивно повишение на главните лихви от Фед, може да удължи и задълбочи рецесията в Съединени американски щати, която ще се разпростре към международната стопанска система и ще навреди и на японския експорт ", споделя Харуми Тагучи, основен икономист в S&P Global Market Intelligence.

" Това също може да бъде много рисково за разноските и заплатите на японските компании, защото за бизнеса става по-трудно да трансферира на потребителите увеличените си разноски, вследствие от внезапния спад на йената ", прибавя тя.

Много интернационалните организации, в това число Международният валутен фонд (МВФ), намаляват прогнозите си за международния БВП (БВП) за 2023 година, възоснова на възходящите цени и по-скъпите заеми.

" Валутната двойка щатски $ - японска йена може да стигне даже до 170 йени за 1 $ (при настоящи към 146 йени за долар), защото Централната банка на Япония се придържа към извънредно мека парична политика. Това ще ощети действителните приходи на семействата ", разяснява Чиюки Такамацу, основен икономист във Fukoku Mutual Life Insurance.

По думите му, " стопанската система на Япония наподобява устойчива в съпоставяне с други, само че това е единствено тъй като възобновяване от пандемията изоставаше, т.е. тя в този момент просто наваксва ".

Според изследването на Reuters, респондентите очакват потребителската инфлация в страната да остане над задачата на Японската централна банка от 2% съвсем доникъде на 2023 година, след което ще се намали до 1% или по-ниско, през последното тримесечие на идната година и по-късно.

През септември базовият показател на потребителските цени в Япония (Core CPI) се увеличи с 3%, отбелязвайки най-силното си повишаване от 2014 година насам, главно поради по-високите цени на суровините и енергоресурсите, в допълнение нарастнали и от рухването на курса на йената.

В изследването се отбелязва още, че три четвърти от интервюираните икономисти чакат " смекчената " парично-кредитна политика в Япония да продължи най-малко до втората половина на 2023 година.

Над 80% от запитаните икономисти чакат, че следващата стъпка в политиката на Централната банка на Япония ще бъде понижаване на финансовите облекчения, а съгласно половината - че ще се промени предварителната индикация.

Под половината от респондентите считат, че тази смяна ще бъде нарастване на целевото равнище на доходността на 10-годишните облигации, което сега е към 0%.

Според осреднената оценка на 34 видни икономисти, през четвъртото тримесечие на тази година, растежът на Брутният вътрешен продукт на Япония ще бъде 2% на годишна база, до момента в който при изследването през септември визираният растеж беше от 1,9%.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР