Продължават да се разминават интересите на бизнес, училища и ученици

...
Продължават да се разминават интересите на бизнес, училища и ученици
Коментари Харесай

Продължават да се разминават интересите на бизнес, училища и ученици в Русе

Продължават да се разминават ползите на бизнес, учебни заведения и възпитаници в Русе

На пазара на труда се търсят специалности, които, въпреки и да се оферират за образование в междинните учебни заведения, липсва интерес от страна на младежите.

В същото време бизнесът постоянно не предлага подпомагане за образование на фрагменти, като спонсорира съответна компетентност посредством дуално обучение, демонстрира инспекция на в Русе.

В дунавския град има десетина компании, половината от тях от шивашкия отрасъл, които се включват като сътрудници на учебните заведения в дуалното образование. В същото време бизнесът декларира, че му липсват експерти.

Следващата година в русенска област по тази система са декларирани 10 специалности в региона на машиностроенето, облеклото, химията, готварството, водния и железопътния превоз.

"За страдание и тази година имаше браншове в сектора на другите специалности, които не обявиха никакви специалности. " споделя Росица Георгиева, шеф на Регионалното ръководство на образованието в Русе

Съществува обаче и различен проблем – учениците след 7 клас не демонстрират интерес към избрани специалности и те се закриват, в случай че не се откри метод за тяхното финансиране.

"Паралелката за произвеждане на облекло от текстил - предходната година я закрихме преди първия стадий. От оповестени 26 места нямаше подаден нито един претендент. Тази година, по гледище на австрийското посолство, още веднъж сме я предложили, тъй като има търсене, за жалост няма интерес от страна на учениците. ", споделя Росица Георгиева – шеф на Регионалното ръководство на образованието в Русе

Според Миглена Христова, представител на работодателска организация, би трябвало да има по-широка осведомителна акция, с цел да бъдат удовлетворени и работодателите, и бъдещите служащи.

"Ако бизнесът бъде осведомен, на него това няма да му коства чудеса, децата биха били по-мотивирани и биха придобили умения, които да вложат в даден тип работа. То би трябвало да им стане забавно.И бизнесът ще има по-рано готови фрагменти. ", счита Миглена Христова, районен представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за Русе

Друг е въпросът и че броят на учениците с всяка година прогресивно понижава. Показателни са цифрите за родените преди 7 години – били са 1500, а тези, които са останали в Русе, с цел да аплайват в този момент за първи клас, към този момент са 1 003.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР