Продължават аварийните разкопки в близост до железопътната линия София -

...
Продължават аварийните разкопки в близост до железопътната линия София -
Коментари Харесай

Разкопките край жп линията София-Бургас в Ямболско продължават до средата на август

Продължават спешните разкопки наоколо до железопътната линия София - Бургас в региона на ямболското село Завой. Проучванията ще продължат доникъде на август.

Разкопките се правят от 45 служащи и 10 археолози, като средствата за дейностите са обезпечени от Националната компания Железопътна инфраструктура. Проучванията се вършат на западния бряг на река Тунджа и досега са разкрити разнообразни предмети и материали, присъщи за късната желязна ера /VI - V век прочие Хр, заяви шефът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев.
 
" Засега сме разкрили няколко жилищни структури от късно желязната ера, няколко паметни ями, едно средновековно жилище от 9-10 век, дори имаме забавна монета от времето на Лъв Шести, която може да бъде датирана от  886 до 912 година. Имаме няколко гроба, евентуално също от Средновековието ", сподели Бакърджиев.

Това е вторият стадий от спешните разкопки сред жп-гарите Зимница и Завой. Те се постановат поради реконструкцията и модернизацията на жп- линията. Спасителни разкопки ще стартират и по отношение на реализирането на ВиК план, в прилежащото землище на село Кабиле.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР