Продължава протестът на енергетици и миньори.11-иден автомагистрала Тракия и Проходът

...
Продължава протестът на енергетици и миньори.11-иден автомагистрала Тракия и Проходът
Коментари Харесай

Енергетици и миньори продължават с протеста, подготвят следващите си действия

Продължава митингът на енергетици и миньори.11-иден автомагистрала „ Тракия ” и Проходът на републиката остават затворени за придвижване. Протестиращите приготвят пакет от документи, с който да регламентират идващите си дейности.

От синдикатите на КНСБ и „ Подкрепа ” прецизираха пред Дарик радио, че единият документ е апел към обществото за поддръжка, която да изразят на 12 октомври в 18.00 часа в разнообразни точки на страната.

Другият – подписка за започване на ефикасни протестни дейности, като всяко дружество единствено би трябвало да дефинира настояванията си към работодателя.

Третият документе заявление към институциите, което към момента се приготвя, само че главното в него е настояването за евакуиране на Териториалните плановеза обективен преход от Брюксел.

Единият документ към този момент е подготвен. Възвание – апел към обществото за поддръжка и самоорганизиране за присъединяване в манифестации на разнообразни места в страната – пред здания на институции, площади, места определени от жителите, където да изразят своята съпричастност към дейностите на миньори и енергетици. Определената дата е 12 октомври от 18.00 часа. Сред причините на възванието са следните:

„ Емисиите, които отделяме като страна са в границите на упованията на Европейска комисия за 2030 година Няма причина за толкоз огромен напън за понижаване на излъчвания. Ние като страна сме си създали домашното. Би трябвало да не бъдм упреквани, а похвалени, само че отличните очевидно ги санкционират ”, уточни Александър Загоров от КТ " Подкрепа ".

Той посочи, че сега всички топлоелектрически централи подхождат на екологичните правила, като посочи, че се чакат нововъведения, които да подкрепят намаляването на излъчванията. „ Възванието завършва с още един мотив, че е несъмнено, че цената на тока, откакто бъде въведена либерализацията за всички консуматори, ще се усили. Тоест тя ще се усили с толкоз, че ще стане непостижима ”.

По думите му енергийно бедните няма да употребяват сила и по този начин няма да има потребност тя да се създава. „ Заплахата е голяма за целокупното население. По наши сметки близо 2,5 млн. българи ще са под прага на енергийната беднотия. Представете си какво е това – злополука ”.

Вторият документ е подписка за започване на ефикасни протестни дейности. Тук особеното е, че чиновниците на всяко дружество сами ще би трябвало да изготвят настояванията си към дадения шеф, като по закон подписката би трябвало да е подкрепена от 51 % от служащите.

„ Предатсваете си, че не е доста хубаво да спрем работа измежду зима. Тогава в действителност животът на доста хора ще бъде неуместен – най-малката дума, когато няма електричество в задоволителни количества ”.

Георги Господинов от КНСБ добави, че такива дейности няма да бъдат оповестени авансово, само че сигурно няма да бъдат в безоблачен и топъл ден.

„ В последна сметка, в случай че властимащите се вразумят и свършат работата си, която да отбрани ползите на страната, може и да не се стигне до стачка ”.

Третият документ е заявление към ръководещите.

„ В момента се приготвя, не мога да кажа тъкмо елементи, само че главното е териториалните проекти да бъдат изтеглени, модифицирани и да се синхронизират с пътната карта, призната от Народно събрание ”.

А разговорът сред ръководещи и протестиращи към момента наподобява не върви. „ Миналия вторник бяхме в София. Към днешна дата никой не ни е потърсил, най-малко мен, с цел да каже, че желае диалози ”.

Александър Загоров открои това, че методът на изложение в Брюксел, в Народното събрание и при протестиращите е радикално друг.

През идващите дни следва доизясняване на стъпките, които ще подхващат протестиращите енергетици и миньори.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР