Продължава негативната тенденция на намаляване на обявите за работа(снимка: CC0

...
Продължава негативната тенденция на намаляване на обявите за работа(снимка: CC0
Коментари Харесай

Двуцифрен спад на обявите за работа през декември


Продължава отрицателната наклонност на понижаване на обявите за работа
(снимка: CC0 Public Domain)

Негативната наклонност в броя на оповестените разгласи за работа във водещите уеб сайтове у нас, почнала през октомври, се ускори осезаемо през декември. Наблюдава се двуцифрен спад на предложенията във всички браншове.

С 19% са намалели нови оферти за работа през декември по отношение на предходния месец ноември на 2020 година, съгласно регулярния разбор на кариерния уебсайт. По-малко с цели 44% са обявите за търсене на нови чиновници по отношение на декември 2019 година Така равнището на оповестените оферти доближи още веднъж ниските си стойности от пролетта на предходната година – малко след началото на коронакризата.

„ Негативната наклонност на все по-малко оповестени разгласи към този момент визира всички браншове у нас. За жал, през декември към този момент отчитаме, че този спад е пораснал до двуцифрен за всички браншове ”, разясниха от JobTiger.

С максимален спад са обявите в секторите Строителство (-28%),  Здравеопазване и фармация (-27%) и Производство (-20%). При  останалите браншове понижението е: Изкуство (-17%), Търговия и продажби (-16%), Хотелиерство и ресторантьорство (-14%), Маркетинг (-14%), Логистика/ превоз (-14%), Административни действия (-13%) и Счетоводство, одит, финанси (-11%). За втори следващ месец има спад и в предложенията за, като през декември той е 11%.
още по тематиката
Дяловото систематизиране на обявите по браншове се резервира съвсем същото като през предходните 2 месеца. С максимален дял са тези в бранша Търговия и продажби (17%). Поради по-големия спад в бранша Производство (-20%), за първи път той преотстъпва второто място на бранша ИТ (14%) и се подрежда след него с 13% дял от общия брой оповестени разгласи.

Предложенията за работа във водещите регионални градове съставляват 73% от всички разгласи през миналия декември, като съвсем половината от тях не престават да са (48%). Броят на обявите в тези градове също е намалял – София (-18%), Пловдив (-18%), Варна (-22%), Бургас (-14%), Русе (-20%) и Стара Загора (-23%).

Основната причина за пониженото предложение на работа продължава да е икономическата конюнктура в страната, повлияна от коронакризата. Има и още един фактор, присъщ за всеки декември – коледните и новогодишни празници, поради които обичайно доста работодатели стопират краткотрайно публикуването на разгласи за работа.

JobTiger предвижда, че при започване на новата година наклонността ще се промени и броят на оповестените разгласи ще нарасне, като това ще се случи гладко, главно в секторите с водещ дял Търговия и продажби, ИТ и Производство.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР