Продала ли е държавата на частни собственици площи, които се

...
Продала ли е държавата на частни собственици площи, които се
Коментари Харесай

При заменки: Държавата е продала по погрешка 7 декара море

Продала ли е страната на частни притежатели площи, които се намират в Черно море? От Зелени закони настояват, че подобен случай има и потвърждават това писмено. 

Случаят е прочут от дълго време. В интервала 2005-2007 г. дюните на юг от Камчия са били обект на заменки с разнообразни компании с общ притежател. Над 4 000 декара е общата повърхност. Тогава земеделски министър е бил Нихат Кабил, разясни пред БНР Стефан Аврамов, специалист по биоразнообразие и гори в Зелени закони.

" Като парцелът, който Министерският съвет е решил да извади от зоната на плажа и да го разгласи за пасища и гори, едната от заменките включва и територия от Черно море. 7272 метра от сменения имот с компанията са абсолютно част от морската акватория. Една част от този парцел би трябвало да бъде крайбрежна плажна линия, най-малко 20 декара. Тоест, някъде между 20 и 30 декара земя, изключителна държавна благосъстоятелност, е била сменена. Това е противоконституционно. Решението на Министерския съвет е взето и обосновано за няколко дни. Било е някакво бързане, което е напълно незаконно ", разяснява специалистът.

В процедурата е бил употребен цифровият аграрни модел КВС – Карта на възобновената благосъстоятелност, която е цялостна с голям брой неточности, посочи Аврамов.

" Ние използвахме същия модел, като го наложихме на ортофотокарти, които са с акуратност под 1 метър – доста висока акуратност. Като ги наложихме картите, констатирахме, че моделът от КВС, неговите граници навлизат в морето. "

Експертът назова " доста неприятна неточност " попадането на морските зони във въпросната заменка, като сподели, че това се е случило от бързане, тъй като действителният интерес е бил към 4 квадратни километра зад плажната линия.

" 7 декара море са отишли по простъпка в бързината. "  

Отговорът на Министерството на земеделието и храните е " извънредно комичен и в същото време печален ", акцентира Стефан Аврамов.

" Между пясък и пасбище има голяма разлика. И двете стартират с буквата " п ", само че там пасища няма, има дюни. Те са създали разбор, употребявайки същия неверен КВС модел. Държавата не желае да вземе отношение, Министерството на земеделието желае всичко да остане, както е било. "

Експертът изрази вяра, че " рано или късно ще има министър-председател, който ще назначи сложна инспекция ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР