Прочетете още: Motorola обяви телефоните, които ще получат Android Oreo

...
Прочетете още: Motorola обяви телефоните, които ще получат Android Oreo
Коментари Харесай

Пет скрити функции на Android 8.0 Oreo, които е полезно да се знаят








Прочетете още: Motorola разгласи телефоните, които ще получат Android Oreo 8.0

Гугъл се пробва да наложи Android 8.0 Oreo за Nexus и Pixel устройствата. Но най-малко към този момент смарт телефоните на Гугъл ще бъдат единствените, които ще употребяват новия програмен продукт. Всъщност защо става дума в новия ъпдейт Oreo? Всички знаят за главните функционалности като „ картина в картината” и приложенията, поддържащи autofill, само че има още редица новости. Ето пет скрити функционалности при Oreo, които е потребно да се знаят:
Уиджети през шорткътите на приложенията

Oreo предлага следващата смяна при разположението на уиджетите (widgets), като актуалната опция може да се улесни тяхното потребление. Всички уиджети на едно приложение са налични с дълго натискане върху иконата на самото приложение. Това работи както при приложенията на началния екран, по този начин и при тези в цялостното меню.

Менюто, появяващо се след едно дълго натискане, е същото, което посредством точки демонстрира чакащите уведомления – една от главните промени при Android 8.0. По-малко известна обаче е иконата, която наподобява като четири дребни квадрата. Това е уиджет шорткът. При кликане върху иконата (независимо къде е тя) се появява панел в най-долната част на екрана единствено с уиджетите за приложението. С дълго натискане и влачене те могат да се слагат на всички места по началния екран.
Активиране на фонов предел за приложенията

Android 8.0 предлага нова алтернатива за конфигуриране на фоновите процеси, което пречи на приложенията да изхабят батерията на устройството. Но има огромна измама: тези фонови ограничавания се задействат единствено за приложенията, които са ориентирани към новото API равнище в Oreo. Съществува обаче и опция старите приложения да се настроят към новите предели.

За да се направи тази смяна, би трябвало да се отворят систематичните настройки, да се отиде в Apps and notifications и да се избере App info. Оттам се показва приложението, което да се промени. На екрана с информацията се появява линк към потреблението на батерията. Кликайки върху него, може да се изключи опцията за фонова интензивност (Background activity). Трябва да се внимава обаче, защото при приложенията, които не са настроени да употребяват проекта за работа вярно и на които не им се разрешава да работят дълготрайно на заден декор, ще има закъснели уведомления и други бъгове.

Отлагане на уведомленията

Android оповестява голямо количество информация посредством уведомления, само че потребителите постоянно не желаят да отделят незабавно внимание на съответното уведомление. В Android 8.0 Oreo уведомленията могат да се отсрочват за по-късно. Тази алтернатива не би трябвало да се търси в менюто, с цел да се настрои, само че въпреки всичко е малко или доста скрита.

Когато потребителят получи съобщение, което желае да отсрочи, би трябвало да го плъзне наляво или надясно, само че не и напълно да го отстрани. Кликва се върху иконката с часовника до уведомлението и по този начин то ще се отсрочи с един час. Тогава то още веднъж ще се появи на екрана. Времето също може да се настройва: на 15 минути, 30 минути или два часа, като се кликне върху падащото меню до знака за отсрочване тутакси.
Свалянето на приложения от „ незнаен източник “

При предходните версии на Android, разрешението „ незнаен източник” беше всичко или нищо. Или всяко приложение на телефона можеше да конфигурира приложения отвън формалния магазин Гугъл Play Store (което се назовава sideloading), или нито едно от тях не можеше. Android 8.0 промени това, като опцията се настройва за всяко приложение поотделно.

Ако се смъкна или получи достъп до APK с желанието да се конфигурира в Oreo, телефонът ще покаже неточност и ще изпрати потребителя в менюто, с цел да промени настройките. Те могат да се намерят в Apps and notifications > Special access apps > Install unknown apps. Там ще се появят приложенията, които са пробвали да отворят APK. Всяко едно има екран с настройки, където може да се изключват и включват незнайните източници. Ако през даденото приложение няма да конфигурира нищо, то тогава е добре те да останат изключени. Това пречи нежелани приложения неусетно да конфигурират APK
Настройване на уведомленият
Oreo включва няколко промени при уведомленията, измежду които уведомителни точки и уведомителни канали, както и алтернатива да се филтрират непотребните.

Уведомителните точки са лесни за конфигуриране. Когато едно приложение има чакащо съобщение, неговата икона получава цветна точка. При натискане със задържане уведомлението се появява. Точките могат да бъдат деактивирани от настройките, като се избере Apps and notifications > Apps info > [ името на приложението ] > App notification.

От това меню също по този начин може да се стигне до ръководството на каналите. Но потребителят може и да изчака да се появи уведомление, да го реалокира встрани (както при отлагането) и по-късно да кликне върху иконата за настройките. Всички канали могат да бъдат включени или изключени, като са въведени обособени настройки за звука и значимостта на известията. Потребителите имат огромен надзор върху това какви приложения да се появяват на техния екран, само че изброените настройки са дейни единствено при приложенията за Android 8.0.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР