Проблемът с медицинските сестри е най-голям. По данни на НСИ

...
Проблемът с медицинските сестри е най-голям. По данни на НСИ
Коментари Харесай

Близо 30 000 са медсестрите у нас, но трябват двойно повече

Проблемът с медицинските сестри е максимален. По данни на Национален статистически институт от декември 2020 година медицинските сестри сестрите у нас са 29 160 , само че нужният брой медицински сестри е двойно по-голям от наличния.

Това съобщи здравният министър проф. Асена Сербезова в границите на парламентарния надзор в Народното събрание по отношение на политиката за превъзмогване на дефицита на лекари в избрани специалности и на медицински сестри и за задържане на младите лекари и медицинските сестри в България.

Тя изясни, че незадоволителният брой медсестри е главен проблем пред човешките запаси в Министерство на здравеопазването. При всички останали медицински специалности се следят позитивни трендове или наклонност за задържане броя на медицински експерти.

Проблемът се задълбочава от обстоятелството, че през последните години е налице трайна процедура за одобряване на повече работни места за студенти по " Медицина " , в сравнение с за студенти с специалност " Медицинска сестра " , а трябвало да е обраното. Министерство на здравеопазването ще се опита да направи медицинските специалности привлекателни.

Сербезова показа и данни за потребностите на експерти и специализанти - в незабавната медицина потребностите от експерти са нужни 205, 65 са нужните експерти по инфекциозни заболявания, 123 експерти трябват за вътрешните заболявания, в правосъдна медицина и деонтология - 25, в клинична лаборатория - 78 и експертите по педиатрия, които са нужни са 166.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР