Проамериканският курс на Атина не обещава положителна динамика в отношенията

...
Проамериканският курс на Атина не обещава положителна динамика в отношенията
Коментари Харесай

Парламентарните избори в Гърция: движение надясно и новите Спартанци

Проамериканският курс на Атина не дава обещание позитивна динамичност в връзките с Русия

Продължаващото придвижване на Европа надясно бе доказано от парламентарните избори в Гърция предходната неделя. Гръмка, само че много предстояща победа завоюва ръководещата консервативна партия Нова народна власт. Тя получи 40,5% от гласовете, надалеч пред своя главен противник - обединението от леви и радикални сили СИРИЗА, която съумя да завоюва единствено 17,8%. Така " Нова народна власт ", водена от Кирякос Мицотакис, получава безусловно болшинство - 158 места в 300-местен парламент.

„ Никога не давам обещание чудеса “, сподели Мицотакис на поддръжниците си в неделя, „ само че мога да ви уверя, че ще остана правилен на дълга си посредством обмисляне, отдаденост и на първо място упорита работа. “ Той добави, че вторият му мандат може да " трансформира " Гърция с динамичен ритъм на напредък, който ще увеличи заплатите и ще понижи неравенството, и даде обещание: " Ще бъда министър-председател на всички гърци ".

На трето място е Социалистическата партия ПАСОК, която преди този момент дълги години доминираше политическия живот на Гърция - 12,5%. Това нареждане разрешава на Мицотакис да образува еднопартийно държавно управление без интервенция и да остане на премиерския пост за втори четиригодишен мандат. Той го заема от 2019 година, а кабинетът му му е първият, който създаде целия си очакван от закона мандат за интервал от съвсем 20 години.

Както единомислещо означават наблюдаващите, подобен триумф на Нова народна власт се свързва с бързото възобновяване на гръцката стопанска система след пандемията и острата финансова рецесия, когато страната беше на ръба на банкрута. Брутният вътрешен продукт на страната може да доближи тази година равнището от 2010 година, когато избухна дълговата рецесия в Гърция с възходящ бюджетен недостиг.

Брутният вътрешен продукт на Гърция доближи най-ниското си равнище през " пандемичната " 2020 година - €165 милиарда Въпреки това през 2022 година внезапно се увеличи до €208 милиарда, през 2023 година предстоящо би трябвало да бъде към този момент на предкризисното равнище - €223 милиарда.

„ Сега, с предстоящото мощно парламентарно болшинство, господин Мицотакис ще има повече политическа независимост и евентуално ще накара интернационалните организации за кредитен рейтинг да покачат статута на гръцките облигации до по този начин мечтаната капиталова степен. “ - хвали New York Times гръцките управляващи, демонстрирайки явното удовлетворение на Вашингтон от резултатите от изборите в Гърция.

Противниците на Нова народна власт се надяваха, че позицията на ръководещата партия ще бъде подкопана от шумните кавги в навечерието на изборите: историята с противозаконното подслушване на водачи на политически партии от тайните служби, както и трагичната железопътна злополука, най-голямата в новата гръцка история.

Тя умъртви 57 души и разкри съществени дефекти в организацията на железопътния превоз в страната, за което се упрекват управляващите. Буквално в навечерието на изборите се случи друга покруса - претъпкан транспортен съд с мигранти потъна в морето, вследствие на което починаха няколкостотин души.

За това също беше упрекнато държавното управление, което постоянно е подложено на критика за твърдата си миграционна политика. Точно на това заложиха противниците на Мицотакис по време на предизборната акция, само че те несъмнено сбъркаха, свадите на практика не се отразиха на резултатите от гласуването.

От гръцките медии като изненадата на актуалните избори се показва триумфът на новосъздадената партия " Спартанци ", водена от Василис Стигас, която съумя да получи 12 места в Народното събрание, макар че се включи в предизборната акция единствено три седмици преди вота.

По мнението на проправителствения вестник Katimerini, този непредвиден триумф е бил подкрепят от поддръжката на тази партия, която беше оповестена от ограничения от независимост водач на неофашистката партия „ Златна зора “ Илиас Касидириадис, който разгласи, че ще „ поддържа партията на Спартанците с цялата си мощ. "

Сегашните избори се повтарят. Първото гласоподаване се организира през май. Тогава " Нова народна власт " също получи болшинство от гласовете, само че не можа сама да сформира държавно управление, отхвърли да се коалира с други партии и по тази причина беше взето решение за прегласуване. То към този момент се организира при друга изборна система, което разреши на ръководещите този път да получат безусловно болшинство.

В същото време актуалните избори демонстрираха възходящата незаинтересованост на гласоподавателите в страната. Избирателната интензивност беше едвам 52 %, тъй че половината от гърците въобще не се явиха да гласоподават. В неделя гръцката телевизия сподели претъпканите плажове, на които гърците избират да вървят, вместо да идват на урните. Докато през май в гласуването участваха 61% от гласоподавателите. Явно гръцките гласоподаватели към този момент са почнали да схващат, че със промяната на държавните управления в страната нищо не се трансформира.

Това безапелационно сподели последният интервал, когато на власт беше обединението на радикалната левица СИРИЗА, която на процедура продължи предходната политика на консервативните партии, прекланяйки се пред Брюксел и Съединени американски щати. Именно с това се свързва и сегашният избирателен триумф на маргинални крайнодесни партии, измежду които и „ Спартанци “.

А актуалният триумф на Нова народна власт, която през последните години внезапно ускори връзките си със Съединени американски щати, подписа съглашение за съдействие в региона на защитата с Вашингтон и даде територията си за нови американски военни бази, демонстрира, че Русия не би трябвало да чака от новото-старо държавно управление на Гърция някакво позитивно развиване към възстановяване на връзките.

Гърция взе участие интензивно във всички наказания против Русия, а нейното пристанище Александруполис в северната част на страната се трансформира в център за трансфер на оръжия от американците към Източна Европа и Украйна. И явно съществуващият проамерикански курс на Атина няма да се промени.

Както написа вестник " Политико ", Муйтаба Рахман, ръководещ шеф за Европа на политическата аналитика на Eurasia, е декларирал, разяснявайки резултатите от изборите в Гърция и състава на новия парламент на страната: " Това ще го направи най- консервативния парламент след възобновяване на демокрацията в Гърция през 1974 година Особено тревожна е забележителната поддръжка за „ спартанците “... благосклонностите към крайнодесните, ултранационалистически възгледи нарастват. “

Общото намаляване на левите партии в Гърция беше повтаряне на наклонност, която се появи на последните избори в Италия, които бяха извоювани от коалиция от десни партии, водени от Джорджия Мелони, до момента в който левицата се провали. А в този момент в Гърция на процедура профашистката партия „ Спартанци “ е в Народното събрание. Европа се движи непреклонно надясно.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР