“Призивът ми към пациентите е да обръщат по-сериозно внимание на

...
“Призивът ми към пациентите е да обръщат по-сериозно внимание на
Коментари Харесай

Covid инфекцията протича по-тежко при лоша орална хигиена

“Призивът ми към пациентите е да обръщат по-сериозно внимание на оралната си хигиена по време на пандемията. Последните проучвания, направени 2021-ва година, показват, че при пациенти с неприятна орална хигиена Covid инфекцията протича по-тежко . “- сподели в предаването “Нашият ден “ на БНР д-р  Весела Стоичкова дм , експерт зъболекар

Четири пъти и половина повече нараства рискът от потребление на вентилация на белите дробове при неприятна орална хигиена. А рискът от гибел при случай с ковид се усилва 9 пъти .

Почистване на зъбите

“Винаги поучавам своите пациенти да почистват зъбите си пред огледалото, с цел да могат да управляват придвижванията и качеството на почистването.

Второ, съществуват средства за разкриване на зъбната плака, които са  във тип на таблетки за дъвчене, оцветяващи разтвори за жабуркане или устройства , които употребяват технологията на светлинно индуцирана флуоресценция.

Други средства за орална хигиена, с изключение на четките, са конецът за зъби и т.н супер конец, който е за ортодонтските пациенти. Или пък зъбен душ , който благодарение на водата почиства остатъците от храната.

Има и специфични реминализиращи маски за зъби , гелове за зъби и разтвори за жабуркане , както и почистващата пяна за безконтактно разчистване на зъбите, когато сме на открито.

Почистването на зъбите без брекети е към три минути, с тях е по-дълго – от 7 до 10 мин., в случай че брекетите са на двете челюсти. “

Децата

“Сутрин и вечер е наложително миенето на зъбите. Ако някои деца обичат сладки неща, поучавам незабавно да се изчетка след храненето. “

Чуйте повече в звуковия файл. 

Д-р Весела Стоичкова дм е експерт зъболекар.

През 2003г приключва с отличие Медицинския университет в София и печели конкурс за специализация в Московския държавен медико-стоматологичен университет, където придобива научна степен Доктор по медицина през 2008г.

Д-р Стоичкова е била завеждащ поделение по ортодонтия във VIP-клиниката „ Холивуд стоматология “ в Москва от 2008 до 2019г. През 2018г. пази магистърска степен по публично здраве и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София.

Автор е на 58 научни изявления у нас и в чужбина, както и докладчик на 24 интернационалните конгреса. Специализирала е в Швейцария, Италия, Австрия, Русия и Англия. Член е на WFO, AAO, EOS, SIDO, ПОО России, БОО и други

Д-р Стоичкова е един от 600-те експерти, включени в най-престижната ранглиста на медици в България „ Лекарите, на които имаме вяра 2020 “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР