Призив за национален протест на специалистите от музеите и галериите

...
Призив за национален протест на специалистите от музеите и галериите
Коментари Харесай

Всички музеи и галерии да затворят на 22 февруари, призовават от бранша

Призив за народен митинг на експертите от музеите и галериите оповестиха от Националната федерация " Култура " към КТ " Подкрепа ". Те желаят на 22 февруари всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за гости.

Мотивът им е поради обидните, унизителни и недомислени параметри на парите, планувани за бранша в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 година

" Принудени сме да пристъпим към тези дейности и поради някои недомислени, съгласно нас, изявления на виновни фактори по време на разискванията на плана за бюджет в нашата област ", стимулират се синдикалните представители на сектора.

Те слагат въпроси към Председателя на Народното събрание Никола Минчев, Президента Румен Радев, Премиера Кирил Петков, депутатите и министрите. Ето и въпросите:

Бихте ли ни предложили на практика модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, в случай, че нарастването в бюджета за тяхното развиване би било надлежно 5% и 9.2%

" Смятате ли, че тези пари ще ни стигнат даже единствено да " бършем прахуляк " на работните си места, каквата е явно визията на министър Асен Василев за главните занимания на експертите от нашата колегия? Това ли значи " неотстъпчивост с бедността " по модела на упоменатия министър и по какъв начин с сходни " далновидни " решения ще съумеем в действителност да се разделим с бедността /и в културата/ вечно? Ако е по този начин, предлагаме той още един път да огледа числата за нашата сфера в плана за бюджет, при чието разискване, прочее, най-справедлив и прозорлив се оказа ръководителят на комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански, чието мнение, обаче, просто не беше чуто.

В самия завършек на разискванията на бюджета в Комисията по бюджет и финанси беше препоръчано и прието да бъдат добавени 12 милиона лв. за поддръжка на държавните културни институти - музеите, галериите, въз основа на планове, утвърдени по ред и условия от министъра на културата. Тези пари само за планове за музеите и галериите ли ще бъдат употребявани или ще бъдат дадени " по принцип " на Министерството на културата? И в случай че е второто, по какъв начин /и за какво/ това министерство би ги употребило? /За информация: От отпуснатите 8 млн. лв. на Министерството на културата за планове през 2021 година, в Републиканския бюджет са върнати, неусвоени, 3 млн. лв../

Тези прословути 12 милиона лв. към Националния проект за възобновяване и резистентност за просвета ли ще бъдат /евентуално/ прибавени или ще бъдат настрана от него?

Ако тези 12 милиона биха били прибавени настрана от упоменатия нагоре проект, от кой момент ще можем да аплайваме с планове за тях?

Одобрявате ли изразеното от ръководителя на Комисията по културата и медиите Тошко Йорданов желание напълно скоро да бъдат подхванати ограничения за редуциране на " толкоз доста музеи " у нас, с цел да не се " натоварва страната "? Ако отговорът е не - не би трябвало ли да бъдат подхванати напълно скоро ограничения за " съкращаване " на сходни " новаторски " изявления? Ако ли пък отговорът е да - по кое време и по какъв начин бихте предложили да стартира " разтоварването " на страната от музеи? Ние предлагаме това да стартира от изцяло подобаваща за случая дата - 3 март, националния празник на България. Така сигурно ще стартираме и по-бързо да догонваме " процъфтяващите " музеи по света, за които ни подсети Йорданов, афектирано питат представителите на културния отрасъл.

Очакванията им са при второ четене на проектозакона за Бюджета да не се постанова да възобновяват митинга си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР