Приятели и колеги изпратиха в последния му път „доброто момче

...
Приятели и колеги изпратиха в последния му път „доброто момче
Коментари Харесай

Изпратихме Марин Бодаков – доброто момче на българската лите...

Приятели и сътрудници изпратиха в последния му път „ положителното момче на българската литература “ Марин Бодаков, който вечно остана на 50, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Поетът и учител ни напусна ненадейно на 8 септември. Опелото се състоя през днешния ден в столичния храм „ Свети Седмочисленици “.

„ Ще запомня Марин с неговата придирчивост и добрина. Дори когато беше недопечен в оценките си, той ги споделяше по метод, по който подложените на критика не ги болеше. Това е доста рядко майсторство, изключително в една среда, в която сме принудени да живеем измежду арогантности, нападки “, съобщи пред БГНЕС ректорът на Нов български университет поетът и драматург Пламен Дойнов.



„ Марин беше положителният дух на българската литература, положителното момче на българската литература. В нашата литературна гласност ще зейне една празнота, която няма кой да я запълни. Ще би трябвало да привикваме с нея “, добави той.

Поетът и притежател на ИК „ Жанет 45 “ Божана Апостолова сподели, че Марин Бодаков е бил огромна душа и с извънредно борбен дух.

„ Той бореше шума и въздигаше тишината. Много помагаше на моето издателство. Направи едни доста положителни детски книжки. Смъртта му пристигна толкоз ненадейно. Дълбок реверанс! Огромна човешка признателност за един логичен, изчерпателен, цялостен с победи живот “, съобщи Апостолова.



За Манол Пейков, също от ИК „ Жанет 45 “, Марин е преди всичко другар.

„ Марин беше доста добър другар, доста обран човек, доста предпазлив. На пръв взор доста неуверен, в това време доста корав от вътрешната страна, доста хладнокръвен като полезности и посока. Това е безусловно рядка и шеметна композиция от качества, която го правеше това което е “, показа Пейков.

Университетският учител доцент Ефрем Ефремов и негов сътрудник разяснява, че Бодаков ще липсва във Факултета по публицистика и всеобща връзка.

„ Ще го запомня като извънредно ярък човек, доста прелестен сътрудник. По характер- извънреден наивник. С голямо внимание към студентите, което е доста скъпо. Нямаше студент, който да не отиде по какъвто и да е мотив при него и той да не откликне към него.

Няма да разясня достолепията му на стихотворец, които са безспорни, нито достолепията му на книжовен критик “, сподели той и акцентира, че Бодаков доста е обичал студентите си, както и те него и точно по тази причина и през днешния ден пред храма чакат и част от тях да се простят с него.

Марин Бодаков е роден във Велико Търново на 28 април 1971 година През 1994 година приключва българска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. От 1997 до 2000 година работи в списание „ Български месечник “.

През 2011 година печели (заедно с Румен Леонидов) премията за лирика „ Иван Николов “. Носител е и на оценката „ Рицар на книгата " на Асоциация „ Българска книга “ в категория „ Печатни медии – вестници и списания “ за 2014 година
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР