Привърженици на преврата в Нигер подпалиха централата на управляващата партия

...
Привърженици на преврата в Нигер подпалиха централата на управляващата партия
Коментари Харесай

Анализатор: Превратът в Нигер не беше изненада, имаше сигнали още от февруари

Привърженици на преврата в Нигер подпалиха централата на ръководещата партия в столицата Ниамей. Те се отделиха от по-голяма група хора, които се бяха събрали пред постройката на Народното събрание. Част от тях развяваха и съветски флагове. Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. Междувременно армията разгласи поддръжката си за преврата, осъществен от бойци от президентската армия. Как се стигна дотук и какви са вероятностите, сътрудниците ни от Euronews Африка разговаряха с политически анализатор от Нигер.

Превратът в Нигер не беше изненада за някои анализатори.

Като единствената страна от Г-5 от Сахел дружно с Мавритания, която не се ръководи от боен режим, Нигер е ненапълно изолиран. Към това като прибавим и коктейл от неустановеност и корупция, се счита се, че е било единствено въпрос на време.
От февруари имаше подмятания за държавен прелом, само че не знаехме от кое място ще пристигна. Вече видяхме, че е от президентската защита. Разбунтували се детайли задържаха президента. Така че по отношение на другите елементи, като националната армия и специфичните елементи, това е, което чакаха, с цел да вземат властта.
Гарба Муса, политически анализатор

Друга евентуална причина, съгласно Муса, е натискът върху Ниамей, столицата, която е по-уязвима за джихадистки офанзиви.
От трите страни, Мали и Нигер, нашата столица е доста по-близо до несигурни зони като района Тилабeри и други.
Гарба Муса, политически анализатор

В резултат - има напън от популацията или от бежанците в Ниамей. Имаме и родственици, които са принудени да се реалокират от нормалните си места на престояване в региони, където нямат домове, нямат икономическа мощ и това води до отмалялост измежду популацията като цяло.

След Мали, Буркина Фасо и Гвинея някои виждат признак на връщане обратно в демокрацията. Но това може да не е по този начин, като се имат поради корупцията и неприятното ръководство, които са били заклеймявани от години. Младите хора и в селските региони заплащат цената.

„ От една страна са младежите, които нямат работа и вяра. От друга страна, има хора в селски региони на Нигер, които са заставен да вървят и да просят. Като цяло има просто един тип хайлайф, който е монополизирал икономическата власт, без да мисли за преразпределение на приходите. Така че съгласно мен всяка смяна в даден миг ще ни даде вяра “, споделя Гарба Муса, политически анализатор.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР