Привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха днес в

...
Привърженици на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонаро нахлуха днес в
Коментари Харесай

Привърженици на Болсонаро щурмуваха сградите на бразилския Конгрес, Върховен съд и президентския дворец, полицията след няколко часа си ги върна

Привърженици на крайнодесния някогашен президент Жаир Болсонаро нахлуха през днешния ден в постройките на бразилския Национален конгрес, Върховния федерален съд и президентския замък " Планалто ", оповестиха международните организации. Подобно на щурма на Капитолия във Вашингтон на 6 януари 2021 година, няколко хиляди последователи на Болсонаро нахлуха в трите здания единствено седмица след встъпването в служба на новия бразилски президент от левицата Луиз Инасио Лула да Силва.
 
Демонстрантите съумяха да пробият кордоните за сигурност, влязоха в постройките, чупейки прозорците им и започнаха да правят вандалски актове вътре. Кадри на телевизия " Глобо нюз " демонстрират по какъв начин тълпи от последователи на Болсонаро, доста от тях с бразилски флагове, щурмуват постройката на Конгреса и чупят мебелировката вътре. Местни медии оповестяват, че броят на стачкуващите е към 3000 души.
 
Малочислената защита на опразнените в неделния ден административни здания не съумя да окаже ефикасен отпор на щурмуващите тълпи. Много от последователите на Болсонаро оспорват изборната победа на Лула да Силва на втория тур на президентските избори на 30 октомври. Самият Лула да Силва сега се намира отвън столицата - в град Сао Пауло, където отпътува на посещаване за уикенда.
 
В обществените мрежи могат да се видят видеоклипове, показващи развалени офиси на парламентаристи или стачкуващи, стоящи върху седалките в заседателната зала на Сената. Щетите наподобяват обилни в тези здания, които са творби на актуалната архитектура и са цялостни с творби на изкуството, показва Агенция Франс Прес.
 
Районът покрай площада на трите управляващи, където се срещат президентският замък Планалто, Върховният съд и Конгресът, беше отцепен от управляващите, само че последователите на Болсонаро съумяха да пробият кордоните за сигурност. Полицията, която изглеждаше изцяло неподготвена, се опита на вятъра да ги отблъсне със сълзотворен газ.
 
" Този ​​абсурден опит за налагане на воля със мощ няма да надделее. Правителството на федералния окръг (Бразилия) ще изпрати подкрепления и силите, с които разполагаме, към този момент работят ", написа в Туитър министърът на правораздаването и публичната сигурност Флавио Дино. Министърът позволи през вчерашния ден разполагането на чиновници от Националните сили, специфични полицейски сили, от време на време изпращани в разнообразни щати при положение на опасност за реда и закона.
 
Полицията изтегля Националния конгрес, Върховния федерален съд и президентския замък в Бразилия повече от четири часа откакто трите здания бяха нападнати от стотици последователи на някогашния президент от крайната десница Жаир Болсонаро.
 
Няколко часа по-късно обстановката наподобява овладяна, макар че огромен брой стачкуващи, отказващи да признаят избирането на Луиз Инасио Лула да Силва, остават в региона на постройките на властта в бразилската столица. Лула да Силва, който е на власт от едвам седмица, се сблъска с първата си огромна рецесия. Той осъди дейностите на поддръжниците на своя предходник, наричайки ги " вандали " и " фанатични фашисти ". Той разпореди силите на реда да минат под федерално командване, с цел да бъде възобновен редът в столицата.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР