Присъда-прецедент: Оказва се, че мокра поръчка срещу митничар не е

...
Присъда-прецедент: Оказва се, че мокра поръчка срещу митничар не е
Коментари Харесай

ВКС: Да убиеш митничар не е изключително тежко

Присъда-прецедент: Оказва се, че мокра поръчка против митничар не е изключително тежко закононарушение

Всички сходни случаи към този момент могат да се базират на това решение на висшите съдии

Върховният касационен съд промени доказана от Пловдивския апелативен съд доживотна присъда, постановена от Окръжен съд – Пловдив по отношение на Божидар Атанасов, приет за отговорен за убийството на  старшия митнически контрольор Георги Дребчев, като я понижи на 20 години отнемане от независимост.

За   подбудителя и помощник Иван Карабелов, наказан на отнемане от независимост от 15 години и 6 месеца, Върховен касационен съд  намали наказването на 8 години.

Това е второ по ред възивно произвеждане по същото дело, откакто първия път състав на Апелативен съд – Пловдив промени доживотната присъда на убиеца и му наложи 20 години отнемане от независимост, а на Карабелов – 7 години. Решението по делото обаче беше анулирано от Върховен касационен съд и върнато за наново разглеждане от различен състав.

Припомняме, че вторият състав на Пловдивския апелативен съд удостовери доживотната присъда, с която Божидар Атанасов като причинител, а Иван Карабелов като подстрекател и помощник са приети за отговорни в преднамерено ликвидиране с користна цел,   на старши митническия контрольор в Митница – Пловдив,  Георги Дребчев.

Покушението е осъществено на 13 юни 1999 година в Пловдив пред блок  131 в ЖК „ Тракия “.

Магистратите тогава не одобриха в началото поддържаната от прокуратурата  теза, че двамата подсъдими са работили в съучастничество и с умрелия Евгений Маринчешки, тогава кмет на Съединение, който да ги е подбудил в реализиране на закононарушението и коригираха присъдата единствено в тази част.

Наложените с присъдата санкции „ пожизнен затвор “ за Атанасов и 15 години и 6 месеца отнемане от независимост за Иван Карабелов бяха доказани.

И двамата подсъдими персонално, както и техните общо четирима юристи, апелират с обособени тъжби, наказванията пред Върховен касационен съд.

Върховните магистратите одобряват, че осъщественото от Атанасов закононарушение не е извънредно тежко, както считат съдиите от областен и апелативен съд. Неправилно било възприето от тях, като отегчаващо отговорността събитие приемането на поръчката от страна на подсъдимия Атанасов.

При приемане на поръчка за ликвидиране, то не може да е друго с изключение на преднамерено, считат от Върховен касационен съд.

Освен това съществуването на един квалифициращ симптом не е белег за изключителна тежест на закононарушението спрямо закононарушенията от същия тип, доколкото потърпевшият е бил убит с единствен изстрел от огнестрелно оръжие.

Отегчаващите отговорността условия на подсъдимия Атанасов не са нито изключителни, нито многочислени.

Наред с това, считат от Върховен касационен съд, предходните съдилища не са отчели като смекчаващо отговорността събитие изтеклия времеви интервал от осъществяване на действието до налагането на наказването за него, който приближава границата на безспорната погасителна отминалост за наказателно гонене.

В този смисъл рационалният период за осъществяване на производството е надхвърлен, споделят висшите съдии.

Относно втория обвинен Иван Карабелов, Върховен касационен съд взема поради, че влошеното му здравословно положение, не е било взето от съдилищата като смекчаващо отговорността събитие, за което има приложена изобилна здравна документи.

Следва да се означи, че делото е от фактическа и правна трудност.

Събраните материали са със сериозен размер, имайки поради, че то е от разкритите закононарушения по тъй наречените „ студени досиета “.

Материалите са събрани в над 20 тома, като 4 от тях са със секретни материали.

В обвинителният акт са били посочени 70 очевидци и 10 движимости лица.

При спомагателното правосъдно разследване апелативният съд е провел разпити и преразпити на очевидци и движимости лица.

Решението на Върховен касационен съд е дефинитивно.

В момента Божидар Атанасов изтърпява доживотна присъда за друго ликвидиране – това на предприемача Оги Лудия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР