Приоритетни инвестиции във ВиК инфраструктура. Промени в Закона за обществените

...
Приоритетни инвестиции във ВиК инфраструктура. Промени в Закона за обществените
Коментари Харесай

Преговорите за регионално развитие: ВиК инвестиции, децентрализация, промени в ЗОП и нов ЗУТ

Приоритетни вложения във ВиК инфраструктура. Промени в Закона за публичните поръчки (ЗОП). Изготвяне на нов закон или кодекс на мястото на настоящия Закон за устройство на териториата (ЗУТ). Повече финансова самостоятелност на общините.

Това бяха някои от 30-те точки в бъдещата управническа стратегия за " Регионално развиване ", по които реализираха единодушие преговорните екипи за бъдещо съдружно държавно управление. Консултациите започнаха в четвъртък следобяд и продължиха пет часа. Участваха специалисти от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България ". ()
Ръководителят на договарянията за районно развиване - Асен Василев (ПП) предложи общини, които не са приключили общите си устройствени проекти до края на 2022 година, да нямат право да получават дотация за финансови разноски за 2023 година Фотограф: Надежда Чипева За финансите на общините
беше финансовите разноски на общините " отвън естественото финансово обмисляне ", да бъдат одобрявани на планов принцип от Народното събрание дружно с настоящия бюджет на страната. А Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да има задължението да оказва методическа помощ при изработването на плановата документи. Очаква се това предложение на Политическа партия да изсветли финансовите разноски на общините, които се финансират от централния бюджет, и да ги направи по-малко подвластни от изпълнителната власт.

Досегашната процедура е общините да разчитат на по този начин наречените Постановление на Министерски съвет, до които се стига при преизпълнение на националния бюджет в края на годината и да си издействат средства като " вървят на килимчето " в Министерски съвет или в Министерство на финансите.
Реклама
Решено беше да се стартира работа по проект за финансовадецентрализация , допустима за всички общини. Дискусионно остана по какъв начин тъкмо да бъде направено това, тъй че да не се пренасочва запас към най-големите и богати общини за сметка на дребните и бедните. Имаше предложение от Демократична България като начало два процентни пункта от налога на физическите лица да остава в общините без освен това да се понижава дотацията им. Притесненията бяха, че такава процедура ще ускори богатите общини като София, където в този момент се събират 40% от всички налози, а тя получава 18% от прехвърлянията.

" Изследване на опция оперативните стратегии да включват критерии за районно приоритизиране ". Така бяха трансформирани другите хрумвания за целево финансиране на общините в най-изостаналите райони на страната - в Северозапада, Югоизтока и Родопите. Експертите на Българска социалистическа партия предлагаха да се сътвори Национален фонд за доближаване сред районите. Имаше и хрумвания страната да финансира построяването на фотоволтаици до 5 киловата за жителите в необлагодетелстваните региони, само че те останаха в графата " дискусионни ".
По предложение на Борислав Гуцалов (БСП) се реши да се стартира работа и да се обезпечат средства за брегоукрепване и корекции на реки. Последните действия в тази посока са от края на 80-те години на XX век. Фотограф: Юлия Лазарова Приоритетни вложения във ВиКинфраструктура
Приоритет стават вложенията в замяна на водопроводи и в построяването на пречиствателни станции за питейни води, взеха решение договарящите. (За вторите Европейски Съюз е разкрил и наказателна процедура против България). Решено беше дружно с това да се направи одит наВиК холдинга , и да се намерения по какъв начин той да проработи дейно.

Напомнено беше, че холдингът е основан като финансова конструкция, с цел да се извършат огромните финансови поправки, които локалните сдружения не са в положение да създадат. И че няма по какъв начин да бъде закрит най-малко в идните една-две години без да бъде изгубено еврофинансиране. В активността му има задоволително планувани средства и по оперативни стратегии, и по проекта за възобновяване и резистентност. Споменати бяха към 780 млн. лв. от страната и 700 млн. евро европейско финансиране, като второто има риск да бъде изгубено.
Реклама
По предложение на Демократична България беше записано да се насърчат нововъведенията и енергийната успеваемост във ВиК бранша.

Реформа при язовирите. Под този знак беше признато язовирите в страната да бъдат преразпределени сред другите ведомства на база на това защо се употребяват. В общи линии концепцията е тези за напояване на минат към земеделското министерство, питейните - към околната среда и водите, и тези за промишлени потребности - към Министерството на енергетиката. Пълна паспортизация на язовирите ще откри действителното им положение. Бяха посочени и няколко язовира, които съгласно участниците от Демократична България, се нуждаят от незабавно проучване - " Тича ", " Камчия ", " Ястребино ", " Студена ", " Бели Искър ".

Решено беше да се изработят проект и капиталова стратегия и да се обезпечи финансов запас за отбрана от ерозия на бреговеи закорекции на реки . Последните съществени мероприятия в страната в тази посока са от 1987 година За съпоставяне в Румъния за брегоукрепване и брегоустройство са заделени 850 млн. евро национално и европейско финансиране, споделиха от Българска социалистическа партия.
Всеобщо утвърждение срещна концепцията на Има Такъв Народ да отпадне комерсиалната загадка при изразходването на обществени средства. Ще бъде инициирана законодателна самодейност за това. Водещ специалист в договарянията беше Гроздан Караджов (на снимката) Предложението пристигна от арх. Владо Вълков. Фотограф: Надежда Чипева Промени в Закона за публичните поръчки
Като главен проблем се очерта индексациятана подписаните контракти по оперативни стратегии . Няма по какъв начин, в случай че планът е извоюван при финансови параметри Х, той да бъде изпълнен при Х+20%, каквато е обстановката с повишаването на строителните материали в този момент. Посочени бяха образци за компании, които избират да се откажат от плана и да платят гаранцията, вместо да работят при тези условия, освен това освен по европроекти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Политика 3 Политика 1 Ритейл 2 Икономика 3 Енергетика 1 Коронавирус 2 Свят 3 Ритейл Реклама
Решено беше в Закона за публичните поръчки да залегнат европейските правила по Международната организация по стандартизация за консултантски инженеринг и строителство (FIDIC), в това отношение. Асен Василев настоя, и договарящите одобриха, индексациите да се ползват оттук насетне, само че не и за към този момент извоюваните поръчки по Закон за обществените поръчки. Аргументът беше, че както се разбра при инспекциите, направено от служебното държавно управление, договорите са сключвани на повишени цени, което би следвало да обезпечи запас плановете да бъдат изпълнени. Ако има изключения те може да се решат самостоятелно, само че не и да се одобри индексация за всички, сподели Василев.

Решено беше да се издадат методически инструкции към всички държавни и общински възложители по Закон за обществените поръчки за инжинеринговите процедури. Идеята е инженерингът да се ползва единствено в лимитирани случаи, в които в действителност e належащ. Както е известно в този момент той е форма, под която функционалностите на проектанта, строителя и надзора се размиват и се основава спор на ползи.

Подобно прецизиране се постанова и за инхауса, за който общото мнение беше, че би трябвало да бъде редуциран до най-малко. От Има Такъв Народ предложиха да се фиксира обезпечен %, който да получават подизпълнителите. Ще се мисли и по по-добър механизъм, който да направи публично-частните партньорства работещи .

Всеобщо утвърждение срещна концепцията на Има Такъв Народ да отпадне комерсиалната загадка при изразходването на обществени средства . За задачата ще бъде инициирана законодателна самодейност.
Насърчаване на нововъведенията и повишението на енергийната успеваемост във ВиК бранша посредством умни технологии, предложи Надежда Йорданова (ДБ) Фотограф: Юлия Лазарова Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Нов закон или кодекс вместо Закон за устройство на територията
В рамките на четири години би трябвало да бъде изработен обзор на законодателството по устройство на територията и да бъде направен нов нормативен акт, било то и кодексна мястото на неведнъж променяния Закон за устройство на територията . Тази дълготрайна задача не трябва да блокира нужните промени в посока отпадане на административни спънки и електронизиране на процеси в настоящия закон. Проектът за нов нормативен акт ще бъде направен взаимно с гилдиите.

Идеите за промени в това законодателство са доста: Преразглеждане ролята на основния проектант. Повишени отговорности на проектантите и строителния контрол. Увеличени минимални гаранционни периоди в строителството. Задължителни публични и професионални разисквания и прочие Значителна част са в посока цифровизация на процесите - досиетата на новите планове да бъдат напълно електронни. Да се цифровизират и старите планове.

Преговарящите се съгласиха, че е доста значимо строително монтажните работи да се извършват от квалифицирани служащи. Затрудниха се обаче да кажат по какъв начин тъкмо да стане това и записаха, че ще търсят интензивно решение в тази посока.

Ще се направи пилотно градивно проучване на панелни здания. Целта е да се сътвори действителна визия за положението на този сграден фонд, в който живеят над 2 млн. български семейства, с цел да се реши какво е належащо да се предприеме. Контекстът на предлагането беше опитът със санирането - въпреки за него да са дадени 2 милиарда лв. на санираните здания не са правени градивни обследвания.

На общините ще бъде вменено в отговорност да правят цялостна реорганизация и подсилване на изоставени здания недвижима културна полезност и ще им бъде обезпечен целеви запас за това. Идеята е по този начин да се спре процесът на заличаване на красивите остарели здания в страната.
Срещу противозаконното строителство
Едно от най-силните оферти на Политическа партия беше общини, коитоне са приключили общите си устройствени плановеОУП до края на 2022 година,даняматправода получават дотация за финансови разноски за 2023 година Идеята е по този начин да се спре корупционната процедура да се позволяват градежи посредством частични промени на подробни устройствени проекти. Общините ще бъдат подкрепени и финансово за завършването на съответните Общ устройствен план.

Решено беше в бюджет 2022 да се задели запас за общините, за дапремахнат всички противозаконни обекти на територията им , за които има влезнали мощ заповеди за това.

На Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) ще бъде предоставено да направи обзор на строителните бумаги на всичкиобекти,които попадат в предпазени територии и по Черноморското крайбрежие и в случай че открие нарушавания да предприеме съответните правосъдни дейности. Тъй като в този момент пълномощията на ДНСК се лимитират с обектите в градеж, беше признато при нужда те да бъдат разширени и в посока на приключените градежи.

Решено беше също да се направи кадастър на подземните уреди и съоръжения.
Местното самоуправление
Записано беше да се забърза работата по оперативната стратегия за развиване на районите за интервала 2021-2027 година Решено беше също до края на 2022 година да се актуализира Националната идея за пространствено развиване . Тя е документът, който дефинира дълготрайните вероятности, цели и цели на държавната политика за понижаване на несъответствието в развиването на националната територия.

В тази рубрика минаха другите хрумвания да стартира полемика за преразглеждане картата на областите и общините в България на база на данните от преброяването и научни данни. Чуваха се гласове, че 28 регионални администрации са доста за страна от 6 млн. население, за и срещу регионалните шефове. Записано беше също, че ще се мисли правна форма, посредством която районните кметове в градовете с районно разделяне, които са избираеми позиции, да имат право да организират лична политика. Решено беше и да стартира дейна работа по въвеждане на второ равнище на локално самоуправление.

Някои от тематиките бяха маркирани и пренасочени към други преговорни групи. Записано беше да вземем за пример като цел възстановяване на обществената инфраструктура в общините.

Поставен беше въпросът с четвъртокласната пътна мрежа. По дължина тя е колкото републиканската, само че към този момент е недофинансирана. За групата по превоз останаха въпросите: Към кое ведомство да е АПИ (решението ще е наполитическо ниво). За преразглеждането на действието и финансирането на тол системата. За целенасочената политика по стратегическата ос - Ориент - Източно Средиземноморие.
преговаряше за районното развиване Българска социалистическа партия Асен Гагаузов, Борислав Гуцанов, Генади Събков Петко Тюфекчиев,Михаил Лисков, Стефан Начев Има Такъв Народ Георги Георгиев, Гроздан Караджов, Силвия Бакърджиева Владо Вълков, Галя Бърдарска Демократична България Зарко Маринов, Надежда Йорданова, Йордан Иванов Надежда Бобчева, Грети Стафанова Политическа партия Асен Василев, Йордан Терзийски, Богомил Петков Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Боряна Генчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР