Принципът при отдаване на концесия трябва да се промени основно. Чадърите

...
Принципът при отдаване на концесия трябва да се промени основно. Чадърите
Коментари Харесай

Лято 2021: БХРА иска безплатни чадъри и шезлонги на плажа

Принципът при отдаване на концесия би трябвало да се промени главно Чадърите и шезлонгите би трябвало да са безвъзмездни, както е във всички развити дестинации по света . За това настояха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация ( БХРА ) по време на диалозите си с представителите на политическите сили, кандидатстващи за място в 45-то Народно заседание, по отношение на целите на туризма за чието реализиране е нужна политическа воля.

Приходите за страната от концесии са към 8 млн. лв. годишно, до момента в който директните и косвени доходи от туризма са от порядъка на 4-5 милиарда евро . Тези 8 милиона могат да се компенсират от страната по различен метод, тъй че да се даде подтик освен на туризма, само че и на всички свързани браншове на стопанската система, показват от БХРА.

Основен проблем е високото концесионно заплащане, водещо до високи цени на плажните услуги , достигащи равнища по-високи от цените за нощувка в хотелите на втора и трета линия.

Държавата събира от концесионни хонорари към 8 млн. лева - 50% от тях отиват в общините, при доход от туризма към 8 милиарда лева Заради тази пренебрежимо дребна сума спрямо приходите от туризъм (около 0,1 %) се основават извънредно доста неприятности и недоволства от гостите на курортите, като по този метод се скапва усещането от пребиваването им в България.

Решението е да се отстрани концесионното заплащане против даване от концесионера на безвъзмездни чадъри и шезлонги . Също по този начин концесионерът има обвързване да се грижи за запазване на държавната благосъстоятелност. Концесионерът се устоя и печели от продажбите на спомагателни услуги на плажа, както и от употребата на комерсиалните обекти на плажа, напомнят от БХРА.

Концесионер на плажа би трябвало да бъде заинтригувано лице . Не е обикновено и не сме съгласни притежателите на инфраструктурата да употребяват преимущество за приемане на концесии, безапелационни са от БХРА. За тях най-заинтересован от всички по веригата, които оферират туристическия артикул, е хотелиерът. Това важи за плажове,разположени в курорти с един притежател на легловата база, и плажове, ситуирани в курорти с доста притежатели на легловата база.

Затова от БХРА оферират преимущество при възлагане на концесия или отдаване чартърен на плаж да имат лица, които са създали дълготрайни вложения в дадения курорт, като с преимущество да се употребяват по-крупните инвеститори.

Без търговски обекти на плажовете в националните курорти.  От БХРА упорстват заложените 3% за търговски обекти да отпаднат – в това число и масажните кабини, защото не дават отговор на условията за качествено предложение на продукта. Те предлагат  на територията на плажовете на към 200 метра да има само обособени обекти, в които се оферират единствено вода, безалкохолни питиета, кафе, сладолед и плажни коктейли . Те да работят с работното време на плажовете (от 8.00 до 18.00 часа) и на тях да не се разполагат маси и столове за сядане.

Свободната зона на плажовете в националните курорти да е най-много 25 на 100 от линията.  Причината за предлагането е, че легловата база в националните курорти е голяма и търсенето на чадъри и шезлонги от туристите е огромно. При в този момент настоящия норматив от 50% свободна зона, не могат да бъдат предоставени нужните плажни услуги на всички или най-малко на по-голяма част от искащите, заради което има доста оплакания от гостите.

Да се подчертава върху построяването на безвъзмездни спортни уреди на плажа.  Да се отстранен напълно комерсиалните обекти, ситуирани на границата сред плажната линия и крайбрежната алея, защото те закриват изгледа към морето.

Да се разграничат три групи плажове.  От БХРА оферират да се разграничат най-малко 3 разнообразни вида плажове – линии в курортите, в градовете и в извънселищни зони, като в трите категории се уточни друг % на свободната зона. Според БХРА защото в курортите търсенето на чадърите е по-голямо, процентът на свободната зона да бъде най-много 25 %.

Да не се разделят плажовете тук-там за обособените хотели.  В случай, че няма искащи да се грижат за плажа при новите условия за безвъзмездни чадъри и шезлонги, това може да се извърши от общините и съответните сдружения на притежателите, като се има поради, че в общините се акумулира туристически налог, чийто предходник – курортната такса, е въведена само за даване на безвъзмезден плаж и неговото поддържане.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР