Прилуняването трябва по план да се осъществи на 300 км

...
Прилуняването трябва по план да се осъществи на 300 км
Коментари Харесай

Американска сонда каца на луната след седмица

Прилуняването би трябвало по проект да се реализира на 300 км от Южния полюс на Луната
Още една частна американска компания ще направи опит за кацане на Луната, откакто лунният спускаем уред на конкурентна компания пропусна задачата си и се върна, с цел да изгори в земната атмосфера преди месец, оповестява АП, представена от Българска телеграфна агенция.

НАСА, главният спонсор с научно съоръжение на борда, се надява на сполучливо прилуняване идната седмица, защото се стреми да даде подтик на лунната стратегия преди задачите с астронавти.

Ракетата " Фалкън 9 " на " Спейс Екс " излетя измежду нощ от галактическия център " Кенеди " на НАСА и изпрати лунния спускаем уред " Нова-Си " (Nova-C) на " Интюитив машинс " на път към Луната, отдалечена на 370 000 км.

Спускаемият модул приличаше на впечатляващо украшение с форма на шестлъчева звезда - всеки лъч е крайник, до момента в който сполучливо се отделяше от последната степен на ракетата притежател и се отдалечаваше в черната пустош, оставяйки синята Земя надалеч обратно.

Ако всичко върви добре, опитът за кацане ще се реализира на 22 февруари, след един ден в лунна орбита.

Само пет страни - Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Китай, Индия и Япония, са осъществили кацане на Луната, а нито една частна компания към момента не го е направила. Съединени американски щати не са се завръщали на лунната повърхнина, откогато програмата " Аполо " завърши преди повече от пет десетилетия.

" Имаше доста безсънни нощи, с цел да се подготвим за това ", сподели съоснователят и основен изпълнителен шеф на " Интюитив машинс " Стив Олтимъс преди полета.

Базираната в Хюстън компания има за цел да приземи своя шесткрак спускаем уред с височина 4,3 м единствено на 300 км от Южния полюс на Луната, което е еднакво на кацане в Антарктида на Земята. Този район - цялостен с подли кратери и скали, само че евентуално богат на замръзнала вода, е мястото, където НАСА възнамерява да приземи астронавти по-късно това десетилетие. Космическата организация разгласи, че шестте навигационни и механически опита на спускаемия модул могат да оказват помощ за улеснение на бъдещата аудиенция.

Първият уред на НАСА за комерсиална задача на Луната - спускаемият модул " Перигрин " на " Астроботик Текнолъджи ", аварира малко след старта при започване на януари. Спукан контейнер за гориво и солиден теч накараха галактическия транспортен съд да заобиколи Луната и да се върне в земната атмосфера 10 дни след изстрелването, където се разпадна и изгоря над Тихия океан.

Други апарати стигнаха до Луната, само че се разрушиха.

Спускаемият уред на израелска организация с нестопанска цел " Берешит " се разруши през 2019 година Миналата година компания от Токио видя по какъв начин нейният спускаем модул се разрушава в Луната, последван от съветско несполучливо кацане.

Само Съединени американски щати са изпращали астронавти на Луната, като Джийн Чернан и Харисън Шмит от " Аполо 17 " завършват програмата през декември 1972 година Това е краят на американските кацания на Луната до краткотрайния опит на " Астроботик " предишния месец.

" Интюитив машинс " назова импровизирано своя спускаем уред на името на героя от " Одисея " на Омир.

" С божията помощ, Одисее, да тръгваме да творим история ", сподели при старта Трент Мартин, вицепрезидент на отдела за галактически системи.

НАСА заплаща на " Интюитив машинс " 118 млн. $, с цел да закара последния си набор от опити на Луната. Компанията също по този начин притегли свои клиенти, измежду които компанията за спортно облекло Columbia Sportswear, която тества на спускаемия модул железна материя за яке като топлоизолатор, и скулпторът Джеф Кунс, който изпраща на Луната 125 дребни фигурки в транспарантен куб.

Спускаемият уред носи и камерата " Игълкам " на Университета по аеронавтика " Ембри-Ридъл ", която ще прави фотоси на модула по време на прилуняването им.

Космическият уред ще приключи работата си след една седмица на повърхността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР