Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото

...
Папа Франциск замина днес със самолет за Венеция на първото
Коментари Харесай

Папата влезе в затвор във Венеция, там където се помещава павилионът на Светия престол

Папа Франциск отпътува през днешния ден със аероплан за Венеция на първото си пътешестване за годината. Това ще тества неговата пъргавина и устойчивост след редица здравословни терзания през последните месеци, съобщи Райтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Това е първото посещаване на 87-годишния Франциск в града от избирането му за папа през 2013 година Освен това, това е и първо идване на свети отец на Венецианското биенале - влиятелно художествено ревю с изложения, спонсорирани от голям брой страни и подредени в безчет пространства.

Изложението на Ватикана е подредено в женски затвор и папата стартира пътуването си, като долетя с хеликоптер непосредствено в пандиза " Джудека " с цел да види експозицията, озаглавена " През моите очи ".

" Затворът е сурова действителност, а проблеми като претъпканост, липса на вътрешна инфраструктура и запаси и случаи на принуждение, пораждат доста премеждия. Но той може също да се трансформира и в място за морално и материално прераждане ", сподели папа Франциск.

" Нека не забравяме, че всички имаме неточности, които би трябвало да ни бъдат простени, и рани, които би трябвало да бъдат излекувани ", сподели папата на група пандизчии и надзиратели, в двора на пандиза.

Необичайното решение павилионът на Светия трон да се обитава в затвор акцентира многократните апели на Франциск към обществото да се сплоти към бедните и подценените, в това число лишените от независимост.

Изложението на Ватикана включва произведения на девет модерни художници, работили по плана в тясно съдействие със затворнички.

Това е първото пътешестване на папата отвън Рим след малко посещаване във Франция през септември предходната година. През декември той трябваше да посети Международната конференция по въпросите на климата в Обединените арабски емирства, само че се разболя от грип.

Франциск употребява бастун или инвалидна количка, с цел да се придвижва поради болки в коляното. Светият отец страда и от чести пристъпи на бронхит и грипни положения. Папата ненадейно се отдръпна от шествието на католическия Разпети петък " в полза на здравето си ", само че от този момент наподобява добре.

След визитата си в " Джудека " папата трябваше да пътува с моторна лодка до черква от 16-ти век, с цел да беседва с млади венецианци. След това ще бъде в базиликата " Сан Марко " за литургия.

Очаква се към 10 000 души да участват на службата, Богомолци евентуално ще изпълнят гигантския площад " Сан Марко " пред базиликата и ще проследят месата на огромни екрани.

Пътуването до Венеция е първото от четирите планувани папски пътувания в Италия през идващите три месеца. По проект Франциск ще посети Верона през май и Триест през юли. Очаква се през юни да участва на Среща на върха на водачите на Г-7 в Бари.

През септември му следва да се впусне в най-дългото задгранично пътешестване откогато е на папския трон - до Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур от 2 до 13 септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР