Приложението на ИИ в археологията прави все по-лесно разгадаването на

...
Приложението на ИИ в археологията прави все по-лесно разгадаването на
Коментари Харесай

ИИ поставя началото на нова ера в археологията

Приложението на ИИ в археологията прави все по-лесно разгадаването на разнообразни исторически загадки. ИИ се трансформира в самобитна машина на времето, която разкрива пред очите ни отдавана изгубени светове.

Изкуственият разсъдък (ИИ) в археологията се трансформира в новаторско достижение в пресечната точка на технологиите и археологията, като трансформиращ инструмент за разгадаване на някои от най-старите археологически загадки в света. С неотдавнашния успех в предизвикването " Везувий ", където инженерите с ИИ сполучливо дешифрираха древногръцки пасажи от овъглен свитък, сферата на археологията е на прага на революционна промяна. Това предвещава нова епоха, в която ИИ в археологията заема централно място в разкриването на тайните на древността, предлагайки невиждани прозрения за от дълго време изгубени във времето цивилизации, заяви Cryptopolitan.
Възходът на ИИ в археологията
Предизвикателството " Везувий " означи основен миг в летописа на археологията, демонстрирайки забележителните благоприятни условия на ИИ при дешифрирането на антични текстове. Проучването, ръководено от екип от инженери по ИИ - Юсеф Надер, Джулиан Шилингер и Люк Фаритор, разкри взор към предишното, като възвърне цифрово 15 колони текст от овъглен папирусен свитък, предоставяйки прозорец към античния свят, сходен на виртуална машина на времето.

Този успех стана вероятен с помощта на пионерската работа на компютърния академик Брент Сийлс, чийто новаторски инструмент Volume Cartographer употребява ИИ за цифрово разрастване на пластовете на античните свитъци. Като употребява технологията за синхротронно сканиране, Сийлс революционизира процеса на разгадаване на нежните свитъци, които преди този момент представляваха непреодолимо предизвикателство за обичайните археологически способи. С този пробив сложната задача за дешифриране на антични текстове, която в миналото се преодоляваше с епохи, в този момент се форсира неведнъж, предлагайки невиждани благоприятни условия за археологически изследвания.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР