Астрономите очакват нова звезда да се появи на нощното небе

...
Астрономите очакват нова звезда да се появи на нощното небе
Коментари Харесай

Звездна експлозия ще създаде неповторима гледка в небето

Астрономите чакат " нова звезда " да се появи на нощното небе в интервала до септември и съгласно НАСА това ще бъде неповторима небесна панорама.

 

Очакваното изсветляване, известно като нова, ще се случи в съзвездието Корона Бореалис или Северна корона на Млечния път, което се намира сред съзвездията Боец и Херкулес.

Докато свръхновата е избухливата гибел на солидна звезда, новата се отнася до неочакваната, къса детонация на колапсирала звезда, известна като бяло джудже.

T Coronae Borealis, известна още като " Пламтящата звезда ", е двойна система в Корона Бореалис, която включва мъртва звезда бяло джудже и застаряваща звезда червен колос. Червените колоси се образуват, когато звездите са изчерпали запасите си от водород за нуклеарен синтез и стартират да умират. След към 5 или 6 милиарда години нашето Слънце ще се трансформира в червен колос, ще се разшири, до момента в който освобождава пластове материал, и евентуално ще изпари вътрешните планети на Слънчевата система, макар че ориста на Земята остава неразбираема, съгласно НАСА.

На всеки към 79 години T Coronae Borealis претърпява избухливо събитие.

 Добави изложение

 

Звездите в орбиталната двойка са задоволително близо една до друга, с цел да си взаимодействат мощно. Червеният колос става все по-нестабилен с течение на времето, защото се нагрява, изхвърляйки външните си пластове, които се приземяват като материя върху звездата бяло джудже.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР