Приемането на нова конституция е първата цел за новия век,

...
Приемането на нова конституция е първата цел за новия век,
Коментари Харесай

Ердоган поиска нова конституция във визията си Векът на Турция

Приемането на нова конституция е първата цел за новия век, разгласи турският президент Реджеп Ердоган по време на представянето в Анкара на визията си " Векът на Турция ". Днес Турция чества 99-та годишнина от основаването на републиката.

Реджеп Ердоган показа своята визия за втория век на Турция пред Партията на справедливостта и развиването през вчерашния ден.

Нова Конституция, която да размени актуалната, призната през 1982 година след военния прелом през 1980 година и да изведе Турция след 10 страни с най-голямо икономическо развиване, желае турският президент.

Търговията да доближи 1 трилион $, а приходите от туризъм да са 100 милиарда $ - по този начин Ердоган вижда новият век на икономическото развиване.

Пълна енергийна самостоятелност дава обещание Ердоган и съобщи, че Турция ще се опита да обезпечи доставките на съветски природен газ за европейския пазар посредством " Турски поток ".

" Придавайки характерност на нашата външна политика, увеличихме силата на страната, славата на нашето знаме и репутацията на нашата нация. Във всяка област сме основали работи и услуги, които ще запълнят минусите на първия век на нашата република и ще завършат подготовката на втория век. "

Визията на Ердоган планува и дотъкмяване на Канал Истанбул, който би трябвало да обезпечи опция на Босфора и среща голяма опозиция от страна на опозицията в Турция.

Обещанията на Ердоган идват на фона спадащата му известност поради рекордната инфлация, която по публични данни е над 83% на годишна база, както и идните следващата година президентски избори.

По публични данни в събитието, което се състоя в спортна зала в Анкара, са взели участие към 30 000 души - представители на политическия хайлайф, обществеността, бизнеса и ръководители на задгранични дипломатически задачи в Турция.

Турция отбелязва през днешния ден националния си празник. Датата 29 октомври е емблематична в новата история на републиканска Турция.

Преди 99 години, на 28 октомври Мустафа Кемал, който по-късно ще одобри името Ататюрк, декларира пред депутатите в турския парламент: " Ефендилер (Господа), на следващия ден ще обявим основаването на Републиката ".

На идващия ден, 29 октомври, предводителят на националноосвободителната война на турския народ, която се увенчава с триумф през 1923 година, Гази Мустафа Кемал афишира публично основаването на една нова, световна, обърната към полезностите на Запада страна от пепелищата на разпадналата се Османска империя. Догодина Републиканска Турция ще празнува стогодишнината си.

Тази сутринта ще се състои обичайното поклонение в мавзолея на Ататюрк в Анкара, в което взе участие държавното управление, генералитетът и водачите на политическите партии.

Мавзолеят ще бъде отворен през целия ден и се чака, както всяка година, и този път да бъде посетен от стотици хиляди хора от всички възрасти.

В Истанбул ще се състои церемониал и поклонение пред паметника на Ататюрк на площад " Таксим ".

Хиляди хора - млади и остарели - ще се стекат още веднъж в двореца " Долма бахче сарайъ ", където се намира ложето, където в 9:05 ч. на 10 ноември 1938 година склопява очи Ататюрк.

Вечерта в Истанбул ще се състои гражданско шествие, проведено от Народнорепубликанската партия - най-старата световна партия, чийто основател е Ататюрк. Мостовете над Босфора ще бъдат осветени в алено, цветът на турския народен байрак. Националният празник ще се означи с паради, шествия, манифестации, концерти в другите селища на Турция.

На специфична гала през днешния ден се планува да бъде показан първият турски електрически автомобил TOGG (ТОГГ).
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР