Приемането на еврото от България е грешка - то няма

...
Приемането на еврото от България е грешка - то няма
Коментари Харесай

Пазете лева и стойте далеч от еврото, съветва бивш финансов министър

Приемането на еврото от България е неточност - то няма да донесе изгоди, а единствено вреди на страната ни. Това мнение изрази някогашният финансов министър на Гърция Янис Варуфакис пред Нова телевизия. " С влизането в Еврозоната може и да спечелите нещо, само че пък има доста повече за губене ", предизвести Варуфакис в първото си телевизионно изявление пред българска медия.

По думите му има доста малко облаги, които могат да бъдат реализирани във връзка с вложенията и развиването, а България си постанова голяма липса на еластичност. Страната ни да не може да разчита на личната си валута в разгара на рецесията - е изцяло безсмислено, сподели Варуфакис.

" В никакъв случай не би трябвало да се присъединявате към еврото ", безапелационен бе някогашният министър на финансите на Гърция.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
България има обилни проблеми с корупцията и прането на п...

Според него, в случай че погледнем историята на Европейския съюз след въвеждането на еврото и потърсим сполучливите истории измежду новите членове (страните от някогашния соцлагер, б.р.), ще открием, че най-големите изгоди, които сме получили от Европейски Съюз, по никакъв метод не са свързани с еврото.

Варуфакис уточни, че Полша и Чехия в никакъв случай " няма да създадат тази неточност " - да одобряват еврото, като той е изумен от решението на България да я направи. Няма да има сериозна разлика, след влизането в Еврозоната от позиция на пандемията, посочи някогашният финансов министър на Гърция.

" Еврото няма да ви помогне. Фалшивото чувство за изгода се внушава от готовността на Европейската централна банка да печата пари, само че това е нож с две остриета. Моята рекомендация е – стойте надалеч ", отсече Варуфакис.
Повечето българи не желаят еврото

По-голямата част от българите са мощно резервирани към замяната на лв. с европейските пари. 58% от сънародниците ни са срещу приемането на еврото като публична валута у нас. Едва 21% от българите утвърждават отказването от лв., а други 21% не могат да преценяват. Това демонстрира изследване, извършено през септември от организация " Тренд ".

71 на 100 от интервюираните считат, че приемането на еврото ще провокира повишение на цените в България. 65% от хората са на мнение, че страната не дава задоволително информация за последствията от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, защото по множеството от заложените въпроси близо 1/3 от хората нямат позиция, смятат от организация " Тренд ".

Близо половината (44%) считат, че страната ни не е длъжна да влезе в еврозоната, а в наложителното евро са уверени едвам 27%.

Над 40% от българите смятат, че приемането на общата валута ще се отрази по-скоро отрицателно на българската стопанска система. Само 15 на 100 от запитаните са съгласни с изказванието, че присъединението ни към еврозоната ще понижи лихвите по заемите, 46% считат таман противоположното, а 39% не могат да преценяват.

47 на 100 от интервюираните считат, че еврото ще утежни обстановката в България. Едва 19% смятат, че нещата у нас ще се подобрят с помощта на общата валута. 15% са на мнение, че нищо няма да се промени, а 19 на 100 нямат позиция.

Данните се разграничават фрапантно от тези от анкета на " Евробарометър " от лятото, съгласно която в България 52% от хората считат, че въвеждането на еврото ще бъде позитивна стъпка.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР