Причината за протеста е Стратегическият план за развитие на българското

...
Причината за протеста е Стратегическият план за развитие на българското
Коментари Харесай

Живка Гроздева за протеста на овощарите: Промените са необходими и са в полза на всички

" Причината за митинга е Стратегическият проект за развиване на българското земеделие до 2027 година. Нашето гледище е да се създадат промени в този проект още в този момент, незабавно, по този начин щото той да е в оптималната изгода на производителите на плодове и зеленчуци още през 2023 година, наблягам, а не да се вършат промени в границите на 2023 година, които да влязат в действие едвам през идната 2024 година ". Това каза Живка Гроздева, член на управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България, в ефира на Радио " Фокус " и предаването " Добър ден, България " по отношение на митинга на овощарите в България, който се състоя тази събота и за малко затвори пътя към граничен пункт " Дунав мост “.

" Проблемът в този стратегически проект е бюджета по другите схеми, които са съгласно нас незаслужено разпределени. Днес още веднъж чухме и самия длъжностен Явор Гечев да споделя, че в проекта има аномалии ", обясни Живкова.

Тя акцентира два съществени казуса: " Единият е обвързван с обвързания с производството подкрепяне, това е главното подкрепяне за производителите на плодове и зеленчуци, при което Министерство на земеделието е определило 50% по-ниско подкрепяне за културите сливи и десертно грозде спрямо останалите плодове, които са: праскови, ябълки, кайсии, череши, вишни и така нататък "

Тя уточни и втория проблем, който е в така наречен " екосхеми “. " Те са нови за България, за първи път ще се ползват, имат екологична устременост. Целта им е да подтикват производителите да създават стабилно, щадейки околната среда, почвите, водите и прочие. По тези екосхеми овощарите и производителите поемат задължения, в тази ситуация, в който решат да аплайват по тях, и тези задължения са свързани с осъществяване на избрани условия, на избрани мероприятия. Те от своя страна водят обаче до по-високи разноски за самите земеделци, да вземем за пример понижаване на пестицидите. И тук идва казусът ", изясни Живкова.

По думите й подпомагането е по-ниско от това, което един производител ще направи като спомагателни разноски, с цел да извърши изискванията по тези екосхеми.

" Ние още през ноември месец ясно декларирахме несъгласието си със стратегическия проект. През декември месец в края Комисията по земеделие към Народното събрание, което действаше към оня миг, единомислещо наблягам излезе със мнение, че промени в този проект би трябвало да се създадат, че в него има аномалии ", съобщи Живкова.

Тя изясни още, че тяхният призив продължава да бъде вместо управлението на Министерството на земеделието всекидневно да повтаря, че не могат да бъдат направени промени, то да ги стартира в този момент, неотложно, тъй като в случай че това не се случи, ние ще загубим 2023 година като подкрепяне по екосхемите.

Живкова заключи, че тези промени са нужни и са в интерес на всички овощари и зеленчукопроизводители.

" Считаме, че Министерството на земеделието е една институция, към която всички ние, земеделците, би трябвало да имаме доверие и би трябвало да имаме един добър разговор с тях, тъй като в последна сметка ние сме хората, които създават, и ние знаем къде са компликациите, знаем къде са препъникамъните, по този начин да го кажа, и можем да дадем експертно мнение ", сподели тя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР