Причакват върху храсти и високи тревиСледете мястото на впиването им

...
Причакват върху храсти и високи тревиСледете мястото на впиването им
Коментари Харесай

Кърлежите предпочитат да хапят деца

Причакват върху шубраци и високи треви

Следете мястото на впиването им 30 дни за поява на червени кръгове

Настъпи взривът на ухапвания от кърлежи - тази година чак през юни поради хладното време. Според статистиката дребните кръвопийци хапят по-често деца, в сравнение с възрастни, и домашни животни, да вземем за пример кучета, по-често от деца. Освен че пробиват кожата и смучат кръв, те могат да заразят хората с тежки заболявания. Това важи изключително за децата, чийто имунитет още не е по този начин развъртян, както на възрастните.

Независимо че не скачат и не летят, кърлежите попадат върху жертвите си от храстите и високите треви, най-често на височина 0,5-1 метър от земята. Те се захващат за облеклата, а след това пропълзяват по кожата, водени от нейната миризма. При децата най-често се захващат по главата и зад ушите, само че може и по шията, гърдите, ръцете, подмишниците. Любими места при възрастните са гърдите, ръцете, подмишниците.
Лаймската болест е най-честата бактериална зараза, която кърлежите могат да предадат на индивида при захапване дружно със слюнката си. Ранните є признаци са тресчица, уязвимост, мощно главоболие, присъщ обрив, който в медицината се назовава мигрираща пръстеновидна еритема. Обривът е във тип на червени кръгове към мястото на захапване. Те пораждат от 3 до 30 дни след заразяването.

В началните стадии заболяването се лекува сполучливо с антибиотици и човек развива постоянен имунитет. Ако лекуването закъснее, тя бързо се трансформира в хронична и на процедура нелечима, нанасяйки тежки провали на нервната система, сърцето и ставите.

Кърлежът не влиза напълно под кожата. Там се оказва главата му, до момента в който тялото е извън и последователно се раздува и потъмнява дружно с поетата кръв. Причинителите на инфекции и токсините се намират в тялото. Затова има възможност даже кърлежът да е възпален, той да не аргументи щета, в случай че бъде изваден бързо и по опция цялостен. Не е наложително да го пазите за проучване, само че си запишете датата и часа на ухапването. Следете за упоменатите признаци.

При изваждането не пипайте кърлежа с голи ръце. Внимавайте да не го разкъсате, тъй като тогава наличието на телцето му ще се излее под кожата и надлежно - в кръвта. Ако нямате подръка пинсета, можете да хванете кърлежа и със сгъната хартийка, само че внимавайте това да стане не за тялото му, а за шията, която се намира оптимално покрай кожата. Дърпайте перпендикулярно нагоре.

Сред народа битува теорията, че в случай че кърлежът се намаже с нещо неприятно, той самичък ще се отдели от кожата. Това може да бъде лак за нокти, лакочистител, бензин, олио. Тази тактика е много рискова, тъй като кърлежът, почувствал заплаха за живота си, инстинктивно впръсква в кръвта на жертвата отрови и дружно с тях - причинителите на инфекции.

Ако отстраните тялото, а главата остане под кожата, това не е толкоз ужасно. Все отново сте премахнали резервоара с възможната болест. Обгорете върха на игла или я дезинфекцирайте с йод или алкохол и разровете кожата, както вадите бодилче. Дори нищо да не извършите, главата сама ще изскочи след няколко дни. Във всеки случай, откакто отстраните кърлежа, промийте мястото на ухапването със сапун и го обработете с 5% разтвор на йод.

Извадения кърлеж или част от него не хвърляйте където ви падне и не мачкайте, а най-добре изгорете. В продължение на 30 дни следете за появяването на червени кръгове към мястото на захапване и, в случай че ги забележите, незабавно потърсете доктор.

За да се предпазите, спазвайте някои правила. Не се разхождайте в гората като на плажа. Ръцете и краката би трябвало да са покрити, крачолите на панталоните е добре да се напъхат в чорапите. На главата носете шапка или забрадка. Желателно е дрехата ви да е светла, още по-добре - бяла. На нея бързо ще забележите кърлежа. След като се приберете у дома, деликатно огледайте себе си, децата, домашните любимци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР