Приблизително всеки втори строителен предприемач предвижда продажните цени на имотите

...
Приблизително всеки втори строителен предприемач предвижда продажните цени на имотите
Коментари Харесай

42% от строителите предвиждат ръст на цените, вече има закъснения в плащания от клиенти

Приблизително всеки втори строителен бизнесмен планува продажните цени на парцелите да се усилят през идващите три месеца. 42% от мениджъри в строителната промишленост, интервюирани в регулярното проучване на Национален статистически институт за бизнес климатът, са показали, че ще има повишаване в сектора. 
Прочетете още
Оказва се, че към този момент има и осезателно нарастване на броя клиенти, които закъсняват с заплащанията. Огромен брой от строителите работят на зелено, като нормално финансират строителството точно с парите от купувачите. Значителни забавяния при заплащанията по договорите, води до закъснение на процеса по създаване на постройките, а от време на време даже до прекратяване на активността по строителство до момента в който компаниите не се захранят със средства. 

Забавянията пък идват от сериозното понижение на покупателната дарба на българите, зародило на фона на стремително увеличаващата се инфлация и неналичието на промяна на работните заплати. С едни и същи приходи семействата могат да купят доста по-малко, в сравнение с година обратно. Това води и до закъснение на обслужване на отговорности. 

Логично, през септември съставният индикатор „ бизнес климат в строителството “ се намалява с 1.1 пункта вследствие на песимистичните упованията на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.

По-умерени са и прогнозите им за строителната интензивност през идващите три месеца. Най-сериозните проблеми за развиването на бизнеса в бранша не престават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда, цените на материалите и дефицитът на работна мощ. 

В момента междинните цени на парцели в Пловдив са 1500 евро на кв.м. в централни елементи и към 1000-1200 евро за кв.м. в по-периферните квартали. На зелено могат да бъдат открити и парцели сред 800-1000 евро на кв.м. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР