Приблизително 40% от световните сървъри, базирани на Arm архитектурата, се

...
Приблизително 40% от световните сървъри, базирани на Arm архитектурата, се
Коментари Харесай

В Китай се намират 40% от световните Arm-базирани сървъри

Приблизително 40% от международните сървъри, основани на Arm архитектурата, се намират в Китай, показва компанията за капиталово кредитиране Bernstein. Ограниченията върху доставките на високопроизводителни x86 сървъри в страната са предиздвикали китайските компании за създаване на центрове за данни да ускорят внедряването на Arm-базирани системи върху чипа (SoC).

Понастоящем множеството сървъри в целия свят работят с x86 процесорите на AMD и Intel, само че ползата на промишлеността към ARM пораства, изключително на китайския пазар.

Технологичните компании, измежду които Amazon Web Service, Ampere, Гугъл, Fujitsu, Microsoft и Nvidia, към този момент употребяват SoC, основани на архитектурата Arm. Тези електронни схеми стават все по-популярни и измежду китайските компании заради компликациите при снабдяването с Intel Xeon и AMD Epyc.

Китайските компании, измежду които Alibaba, Huawei и Phytium, са пионери в създаването на Arm-базирани SoC за потребителски процесори и центрове за данни.

Ограниченията на държавното управление на Съединени американски щати основават провокации за китайските компании. Huawei и Phytium са включени в черния лист на Съединени американски щати и нямат достъп до усъвършенстваната технология на TSMC, което лимитира способността им да създават конкурентни процесори.

Компанията T-Head на Alibaba има опция да употребява последните нововъведения на TSMC, само че заради редица разпореждания за надзор на износа ѝ се отхвърлят лицензи за високопроизводителни изчислителни ядра от вида ARM Neoverse V-series.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР