Приблизително 150 000 палестинци са били принудени да напуснат райони

...
Коментари Харесай

Хиляди палестинци бягат от централната част на Газа, докато израелските войски напредват

Приблизително 150 000 палестинци са били принудени да изоставен региони на централна Газа , твърди Организация на обединените нации, до момента в който израелските сили напредват към бежанските лагери там.

Свидетели и въоръженото крило на „ Хамас “ оповестяват, че танкове са достигнали източните околности на лагера Бурейдж . Припомняме, че израелската войска неотдавна, с цел да насочи към Бурейдж и околните лагери Нусейрат и Магхази. При израелска бомбардировка бяха убити десетки хора в Газа през вчерашния ден, обявиха от ръководеното от „ Хамас “ здравно министерство.

Египет удостовери, че е показал триетапно предложение за прекъсване на боевете , което приключва с преустановяване на огъня, предава „ BBC “. Говори се, че делегация на „ Хамас “ е пристигнала в Кайро, с цел да даде своя отговор на проекта.

Войната беше провокирана от невиждана трансгранична офанзива от въоръжени бойци на „ Хамас “ против Южен Израел на 7 октомври, при която бяха убити 1200 души – множеството от които цивилни – и към 240 други бяха взети за заложници.

Повече от 21 300 души са били убити в Газа – най-вече деца и дами – по време на 11-седмичните боеве, регистрира здравното министерство.

Израелската войска прикани за евакуация на намиращите се на територията, разпростряла се през централна Газа, която включва лагерите Бурейдж и Нусейрат. Става въпрос за близо 90 000 поданици и 61 000 разселени хора , които в този момент би трябвало да се реалокират на юг към град Дейр ал-Балах. Вчера Организация на обединените нации предизвести, че тези хора няма къде да отидат, защото Дейр ал Балах към този момент е претъпкан с няколкостотин хиляди разселени хора , приютили се там.

От Организация на обединените нации настояват, че в Рафах – който към този момент се е трансформирал в най-гъсто популации град в Газа – са видели към 100 000 новопристигащи през последните дни, до момента в който израелските сухопътни сили нахлуват в нови квартали.

60-годишният Омар споделя, че е бил заставен да избяга от Бурейдж дружно с минимум 35 членове на фамилията си.

„ Този ​​момент настъпи, искаше ми се в никакъв случай да не се случва, само че наподобява, че преместването е наложително “, изясни той по телефона за организация „ Ройтерс “ и добави: „ Сега сме в палатка в Дейр ал Балах поради тази брутална израелска война. “

Том Уайт , шеф на филантропичната организация на Организация на обединените нации за Газа /UNRWA/, сподели, че от ден на ден и повече хора биват изтласквани в южния град Рафах в линията Газа.

Снощи Министерството на здравеопазването на Газа заяви, че 20 души са били убити при израелски въздушен удар по постройка в Рафах, в която се твърди, че са били подслонени цивилни.

Вчера сутринта представителят на министерството разгласи, че 50 души са били убити при израелски удари в Магази, северния град Бейт Лахия и в южния град Хан Юнис.

Най-смъртоносният случай е бил в Бейт Лахия, където палестинските медии оповестиха, че 30 души са били убити , когато блок от четири жилищни здания е бил опустошен.

Местен ефирен публицист, Басел Кхейр ал-Дин , сподели пред организация „ Associated Press “, че 12 членове на фамилията му са били затрупани под руините на една от постройките и се считат за мъртви, а 9 от техните съседи са в неопределеност .

Палестинският Червен полумесец заяви, че 10 души са били убити, когато израелски обстрел е блъснал апартамент покрай болничното заведение Ал-Амал в Хан Юнис.

Главният представител на Израелските сили за защита контраадмирал Даниел Хагари съобщи пред кореспонденти в сряда, че градът е „ главен терористичен център на „ Хамас “. По думите му войските се бият в региона на Бурейдж към този момент трети ден, добавяйки, че те „ отстраняват доста терористи и унищожават терористичната инфраструктура “.

Жители разясниха пред „ Ройтерс “, че тежките боеве са траяли и през вчерашния ден , като израелските танкове настъпват към гъсто популации лагер Бурейдж от север и изток. „ Хамас “ разгласява видео, което демонстрира, че нейни бойци се насочват към израелски бойци и транспортни средства.

В настрана развиване Израелските сили за защита обявиха, че съжаляват за „ вредата, породена на незамесените цивилни “ вследствие на въздушен удар в Магхази в неделя, който умъртви минимум 70 души , съгласно здравното министерство на Газа. В изказването се показва, бойни самолети са „ блъснали две цели, наоколо до които са ситуирани оперативни чиновници на „ Хамас “.

В Израел хиляди младежи участваха в марш , с цел да изискат ново съглашение за връщане на повече от 100 заложници , които към момента се държат от „ Хамас “ и други въоръжени групировки в Газа. Много от стачкуващите бяха от общностите, които бяха най-тежко наранени от офанзивите на 7 октомври.

Отделно имаше нов апел от ръководителя на Организация на обединените нации по правата на индивида Фолкер Тюрк , призоваващ Израел да спре това, което той назовава „ противозаконни “ убийства в окупирания Западен бряг.

В отчет написа, че Организация на обединените нации е удостоверила убийството на 300 палестинци от израелските сили и заселници на Западния бряг от 7 октомври. Същевременно говорителка на министър-председателя на Израел отхвърли отчета, наричайки го „ много комичен “ и означи, че омаловажава главните закани за сигурността на израелците.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР