Прибързаната готовност на Швеция и Финландия да се присъединят към

...
Прибързаната готовност на Швеция и Финландия да се присъединят към
Коментари Харесай

Защо от хавайската пехота се правят арктически ангели? САЩ искат да доминират в Арктика

Прибързаната подготвеност на Швеция и Финландия да се причислят към НАТО би трябвало да се преглежда в светлината на бъдещето на Арктика. И не се заблуждавайте от обстоятелството, че 1300-та километра руско-финландска граница останаха най-спокойните в Европа след края на Втората международна война, а граничарите имаха проблеми единствено с пияни финландци, прибиращи се от Санкт Петербург през уикендите.

Както показва Ройтерс, още преди проблемите с Украйна финландците държаха войска от 900 000 души, дружно с запаса и една от най-мощните артилерии в Европа. Това е единствената европейска страна, която съхранява специфични ресурси от гориво, храна и медикаменти при положение на война и даже в този момент е в положение да приюти 4,5 милиона от своите 5,5 милиона жители в 54 000 бомбоубежища.

Швеция също е в изключително състояние. Страната не е взела участие във войни от 1814 година, само че в този момент получава цялата разследваща информация на НАТО, постоянно посещава срещите в Брюксел. Именно за нея Столтенберг сподели, че „ никоя друга страна в света не е по-близък сътрудник “.

Вярно е, че той добави, че „ безспорните гаранции за сигурност, които предоставяме на съдружниците от НАТО, са предопределени единствено за съдружниците от НАТО “. Стокхолм съобщи, че съвсем ще удвои разноските за защита до 2 % от Брутният вътрешен продукт и препроектира своята бункерна мрежа, с цел да приюти до седем милиона от 10,5 милиона население.

Драстичните промени в Северна Европа са покрити със смокиновото листо на „ страха от съветската инвазия в Украйна “. Анна Висландер, шеф за Северна Европа в мозъчния концерн на Атлантическия съвет, декларира: „ Ние се готвим да се срещнем с врага дружно и мисля, че няма подозрение в кой лагер се намираме. Можете да видите предизвестията, които Русия насочи. "

Американското списание Foreign Policy приказва доста по-откровено, вярвайки, че съвпадението на ползите на Запада в „ акцията на Изток “ се улеснява от опцията да се лиши Москва от бъдеще освен в Европа, само че и в Арктика.

„ Геополитическото значение на Арктическия район още веднъж е на фокус, защото съветските сили не престават да нахлуват в Украйна. Руското навлизане в допълнение утежнява връзките и акцентира сериозни разломни линии сред Русия и съдружниците от НАТО... Съюзниците от НАТО преценят основни съображения, в това число последствията от евентуална приложимост на мощ, балансиране на глобите против зависимостта на Европа от съветските енергийни доставки и разглеждане на казуса с укрепването на връзките сред Русия и Китай. Арктическият район има основна роля във всяко от тези съображения “.

Няма нищо ненадейно в такава композиция от разнородни императиви. Западът в действителност се нуждае от запасите от природен газ и петрол, съсредоточени на територията на съветската Арктика. „ Мащабното струпване на военни сили от 2007 година усилва вероятността спорът сред Русия и съдружниците от НАТО да се трансферира в [Арктическия] район “, предизвестява американското списание.

Това значи, че НАТО слага под въпрос правото на Русия върху нейния арктически бранш, с който има сухопътна граница от 22 000 километра. Другите арктически страни – Канада, Съединени американски щати, Норвегия, Дания, Финландия, Швеция и Исландия – са страни от НАТО или съдружници на Алианса.

Според оценките на Руската академия на науките, по-голямата част от общоруските и международните ресурси от естествени запаси са съсредоточени в Арктическата зона. Четиридесет % от златото, шестдесет % петрол и газ, деветдесет % хром и манган, 100 % локални диаманти и по-нататък в периодическата таблица.

Общата стойност на към този момент проучените ресурси от минерални първични материали доближава 2 трилиона $. И това е половината от борбата. В допълнение към енергийните запаси, сериозните минерали и опциите за лов на риба, морските направления през Арктика имат капацитет да пренасочат търговията сред Европа и Азия. Затова Китай и Япония към този момент бързат да влагат както политически, по този начин и финансов капитал в Севера.

„ На световния декор на възходящото напрежение сред Съединените щати и Русия (където спорът сред остарелия хегемон и новия млад и мощен Китай е в основата), Арктика се трансформира в сцена на съревнование на великите сили. И си коства да се обърне доста внимание на максимата на Foreign Policy за отсъствието на „ формален орган за сигурност “, който да командва „ сигурността на националните уреди “ в Арктика. Трябва ли да се пита чий байрак ще се вее над този " орган "?

Със сигурност може да се каже, че основаването на 11-та въздушнодесантна дивизия на Съединени американски щати в Аляска е една от крепостите на „ формалната организация за сигурност “, която ще се опита да се трансформира в „ северния кормчия “. Както сподели сенатор Дан Съливан от Аляска пред VOA, „ тук ще има сериозен морски път и не можем да позволим на Русия да го господства “. GlobalSecurity оповестява, че 11-та въздушнодесантна дивизия „ съставлява морска смяна във фокуса на Пентагона в Арктика след години на военни съкращения в Аляска. Преструктурирането се дължи на обстоятелството, че Русия и Китай усилват наличието си в Арктика. Тези промени ще дадат преимущество на армията при възобновяване на господството в Арктика.

Вашингтон е привикнал да стартира със „ международната сигурност “ и да приключва с „ възобновяване на господството на Съединени американски щати “ – от сходна „ синонимия “ малко се смущават. Нито пък 11-та въздушнодесантна дивизия е възкресение на военна част от Втората международна война, която се е биела в Тихия океан по време на освобождението на Филипините. Получила прозвището „ Хавайските ангели “, дивизията взе участие в Корейската война. През 1965 година е ликвидирана, само че тръбите още веднъж засвирват за общ брой и янките още веднъж потеглят на поход. Те желаят да преобладават в Арктика. Има обаче логичност на желанията, има и логичност на събитията. Да забележим кое е по-силно.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР