При забременяване след първа доза от двудозовите ваксини срещу COVID-19,

...
При забременяване след първа доза от двудозовите ваксини срещу COVID-19,
Коментари Харесай

Кога да си сложите втора доза ваксина срещу COVID-19, ако сте забременели след първата? -

При зачеване след първа доза от двудозовите ваксини против COVID-19, втората доза би трябвало да се сложи след 12-та гестационна седмица, предлага Експертният съвет по здравна компетентност " Акушерство и гинекология ".

Ако бременната е минала първия триместър на бременността и към момента не си е сложила ваксина против COVID-19, е целесъобразно да се имунизира допустимо най-скоро.

Не е належащо да се отсрочва имунизацията до раждането. Тя може да защищити от тежко протичане на болестта и затруднения по време на бременността.

При бременните със съпътстващо заболяване е добре да се направи консултация с проследяващия гинеколог и със експерта, наблюдаващ болестта.

Според данните на експертния съвет рискът от импровизиран аборт при дами, имунизирани против COVID-19, не се разграничава от този при бременните дами, които нямат сложена ваксина.

Същото се отнася и за кърмещите дами – при ваксинирани против COVID-19 кърмачки не се следи риск от имунизацията за майката и новороденото.

Натрупаните досега данни не демонстрират неподходящи резултати на имунизациите върху бременните, а в противен случай, свидетелстват за предпазващ резултат на имунизациите, в това число и за известна отбрана на плода, настояват специалистите.

Те акцентират, че доставената от иРНК имунизациите в човешкия организъм иРНК не навлиза в клетъчното ядро, не взаимодейства с генома и не се репликира.

Скоро след имунизацията човешкият организъм изцяло разгражда всички съставки на имунизацията.

иРНК имунизациите не въздействат върху човешката ДНК и не трансформират клетките на организма. Тези ваксини не съдържат жив вирус, т.е. при имунизиране не може да се заразим.

Повече информация за имунизацията против COVID-19 при дами в репродуктивна възраст.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР