При всеобхватно търсене на част ​​от южното небе при ниски

...
При всеобхватно търсене на част ​​от южното небе при ниски
Коментари Харесай

Сред 10 милиона звезди нито следа от извънземна технология

При всеобхватно търсене на част ​​от южното небе при ниски радиочестоти, даже не беше открит и намек за извънземна технология.

Сред минимум 10 милиона звезди, които обитават региона Вела, беше осъществено най-дълбокото и необятно изследване за извънземен разсъдък до момента. Murchison Widefield Array (MWA) в Австралия не откри нито един от софтуерните подписи, който може да се чака в неговия обсег.

Астрономите Ченоа Тремблей и Стивън Тингей от университета Къртин към Международния център за радиоастрономически проучвания (ICRAR) обаче споделят, че резултатите им въобще не са разочароващи.

Вместо това, проучването демонстрира какъв брой елементарно е да се извърши търсенето на извънземен разсъдък (SETI) съвсем инцидентно, като в същото време се получат други астрофизични наблюдения.

SETI в действителност е много комплициран. Всъщност не знаем какъв тип технология би могла да развие извънземна цивилизация, тъй че се основаваме на това, което знаем – нашата лична технология и теории. В случая с MWA това значи радиосигнали в честоти, сходни на FM радио сигнали.

Тук, на Земята, доста нискочестотното радио може да „ изтече “ през йоносферата – то е прихващано от нашите лични галактически сонди, както се чува и в тон, записан от галактически транспортен съд на НАСА през 1996 година Възможно е също по този начин, всяко електромагнитно лъчение, което излъчва извънземна цивилизация, да бъде прекомерно надалеч или прекомерно едва за разкриване.

Вземете още веднъж Земята като единствения ни прочут образец. Ние генерирахме единствено умишлени радиовълни, защото най-ранното, първото радиопредаване е от края на 19 век. Нашите излъчвания не биха могли да пътуват доста по-далеч от 100 светлинни години.

Радио вълните порастват по-малко интензивно на разстояние, следвайки закона на противоположния квадрат. При удвоеното изминато разстояние, сигналът е една четвърт от интензивността му в началната точка. На 100 светлинни години от нас, радиовълните на Земята ще бъдат неразличими от фоновия звук.

Но с все по-мощни телескопи – като квадратен километров масив (SKA), който се построява в Западна Австралия и Южна Африка – кой знае какво можем да намерим?

„ Поради нарасналата сензитивност, нискочестотният телескоп SKA, който ще бъде издигнат в Западна Австралия, ще може да открива сходни на Земята радиосигнали от релативно околните планетни системи “, споделя Тингей.

Ако извънземните също създават такива сигнали и в случай че тези сигнали са задоволително мощни, откривателите имат вяра, че може да успеем да ги открием. Дори и да можехме обаче, това не става с MWA и не е наоколо до съзвездието Вела.

„ MWA е неповторим телескоп с извънредно необятно зрително поле, което ни разрешава да следим по едно и също време милиони звезди “, споделя Тремблей.

„ Наблюдавахме небето към съзвездието Вела в продължение на 17 часа, с обсег над 100 пъти по-широк и по-дълбок от всеки път. С този набор от данни не открихме никакви софтуерни подписи – нито признаци на образован живот. “

Съзвездието Вела може да наподобява единствено като дребна част от небето, когато стоите тук и гледате нагоре, само че е доста по-гъсто „ обитаем “, в сравнение с наподобява. Той съдържа остатъка от свръхнова Вела – това е, което Тремблей учи, разглеждайки съответно химичния състав на облака в ниски честоти.

И изследваният район има минимум 10 милиона звезди на разнообразни дистанции, малко парче от галактиката Млечен път, която като цяло има почти някъде сред 100 и 400 милиарда звезди. Следователно не е огромна изненада, че не са открити сигнали.

„ И макар че това беше в действителност огромно изследване, размерът на пространството, което разгледахме, беше равностоен на опит да намерим нещо в океаните на Земята, само че като търсим единствено в размер вода, равностоен на огромен басейн в задния ни двор. “

Има и други аргументи, заради които може да не открием механически подписи. На първо място, извънземните технологии може да не са нещо като нашата технология на Земята; че това може да е нещо, за което даже не можем да предположим, че съществува. Но по тази причина би трябвало да търсим с всеки инструмент, с който разполагаме.

„ Тъй като в действителност не можем да предположим по какъв начин е допустимо извънземни цивилизации да употребяват технологията, би трябвало да търсим по доста разнообразни способи. Използвайки радиотелескопи, можем да изследваме осеммерно пространство за търсене “, споделя Тингей.

„ Въпреки че пред търсенето на извънземен разсъдък има дълъг път, телескопи като MWA ще продължат да уголемяват границите – би трябвало да продължим да търсим. “

Липсата на доказателства не значи безусловно липса на извънземни цивилизации. Възможно е също по този начин, че всяко електромагнитно лъчение, което излъчва извънземна цивилизация, може да бъде прекомерно надалеч или прекомерно едва за разкриване.

„ Поради нарасналата сензитивност, нискочестотният телескоп SKA, който ще бъде издигнат в Западна Австралия, ще може да открива сходни на Земята радиосигнали от релативно околните планетни системи “, споделя Тингей.

„ С помощта на SKA ще можем да изследваме милиарди звездни системи, търсейки софтуерни подписи в астрономически океан от други светове. “

Изследването е оповестено в Publications of the Astronomical Society of Australia.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР