При визитата ни в Русия настоявахме за диалог, дори само

...
При визитата ни в Русия настоявахме за диалог, дори само
Коментари Харесай

Томислав Дончев: България не е плавателен съд, за да си сменя курса

При визитата ни в Русия настоявахме за разговор, даже единствено това е добър резултат. Даде се посока в редица сфери - сигурност, антитероризъм, обучение, туризъм, стопанска система, стокообмен и енергетика. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на " Денят стартира ".

По думите му при диалозите не може да се чака министър председател и президент да пресмятат размери газ, милиарди кубически метри, да резервират потенциали и да чертаят трасета.

Томислав Дончев: Това са кардинални политически диалози. Оттук нататък има да се свърши в действителност доста работа. И то освен в посока изчистване на всички елементи, с представители на " Газпром " да вземем за пример, когато приказваме за газа. Тук има да се изчистят редица неща, в това число и с Европейската комисия, тъй като обратно на повърхностните диалози, тематиката не е единствено къде ще върви тръбата ".
Според вицепремиера на срещата са изчистени някои от политическите въпроси, предстоят да се изчистят въпроси от техническо и икономическо естество. Изразената позиция, че в континенталната си част е добре газопроводът да минава през България е доста положително начало.

Томислав Дончев: На първо място - безусловно е сигурна доставката на газ. Второ - достъп до газ на добра цена. И на трето място - да си съхраним и да развием ролята си на страна, която транзитира и търгува с газ. Това значи спомагателни стопански изгоди, геостратегическо преимущество. Когато стоиш на газовата карта на Европа, тогава тази страна е от друга категория.
По думите му за разлика от Южен поток, тук нещата би трябвало да бъдат съответно фондирани от законова позиция, с цел да не се постанова след 2-3 години да се получава напън. Трябва да се свърши доста техническа работа. Няма нито една причина да се бави инфраструктурният прогрес, разяснява Дончев.

За плана АЕЦ " Белене " Дончев съобщи, че би трябвало да бъде осъществен на пазарен принцип и да е съгласуван с бъдещата консумация на електрическа енергия в България и на Балканите като цяло. Икономическият риск пък да бъде поделен с частен вложител. Според него има схващане от съветската страна за този метод.

България не е кораб, с цел да си сменя курса. Тя не може да си сменя нито географското състояние, нито принадлежността си в съюзите, в които е. Това не значи, че не можем да търгуваме, да вършим бизнес с други страни, сподели още Томислав Дончев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР