При предсрочно погасяване на заем кредитодателят няма право да изисква

...
При предсрочно погасяване на заем кредитодателят няма право да изисква
Коментари Харесай

КЗП: При предсрочно погасяване на заем се дължат лихвите само за периода на ползването му

При предварително погасяване на заем кредитодателят няма право да изисква от клиента си лихвата за целия интервал на контракта. Това разяснява ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов пред Bloomberg TV Bulgaria след записания нараснал интерес към бързите заеми по празниците.

„ Лихвата е възнаграждението на кредитора за това, че неговите пари са престояли при получателя за избран интервал от време. Когато този интервал е скъсен, то явно и това заплащане би трябвало да бъде съкратено”, разяснява Маргаритов. И добави, че за останалия интервал на контракта потребителят следва да дължи единствено главницата.

Председателят на КЗП предизвести, че в случаите, в които потребителят изпадне в веселба, кредиторът има право да разгласи заема за предварително дължим и да получи компенсации за оставащия интервал на контракта в размер главния лихвен % плюс 10 пункта. Други такси или заплащания обаче не могат да бъдат изисквани.

За да не се стига до усложняване на връзките кредитор-потребител, Маргаритов предложи тегленето на заеми да не бъде „ кратковременен импулс”, а да се възнамерява. „ Дори и да има остра нужда от „ бързи пари”, да се направи деликатна преценка какво тъкмо се взима и какво би трябвало да се върне. Винаги да си даваме сметка дали, в случай че в този момент сме в усложнение и доста желаем да вземем заем, то това няма да ни въвлече в усложнение за по-дълъг интервал от време”, подчертава той и добави, че този метод стои в основата на опцията след това потребителят да изплаща регулярно вноските си по заема.

Преди изтегляне на заем Маргаритов посъветва да се преглеждат повече от една предложения и подсети, че на пазара сега оперират над 50 регистрирани в Българска народна банка финансови институции за разпределяне на заеми на консуматори. „ Има към този момент и опция за потреблението на кредитни консултанти. Съществува общоприет европейски формуляр, който може да бъде изтеглен от интернет страницата на КЗП. Той е наложителен атрибут в преддоговорните връзки и в него би трябвало да се съдържат всички основни детайли по повод размера на заема, спомагателните такси, лихвеният % и т.н.”, добави ръководителят.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР