При планирането на почивка трябва да се вземат предвид много

...
При планирането на почивка трябва да се вземат предвид много
Коментари Харесай

21 евтини места за пътуване през 2024 г.

При планирането на отмора би трябвало да се вземат поради доста фактори - от намирането на евтини места за пътешестване и сигурността на плануваната дестинация до опциите за настаняване в хотел.

Но без значение дали ни харесва или не, има едно нещо, което въздейства на решенията ни за пътешестване повече от всичко друго: парите. Всички тези курортни такси, самолетни билети и ястия, които трансформират живота ни, се натрупват много бързо - тъй че в последна сметка в действителност желаеме да дадем приоритет на местата, където зелените пари имат най-голяма покупателна дарба, написа cntraveler .

Ето 21 от най-хубавите евтини места за пътешестване по света.

Унгария

1 USD (щатски долар) = 351,21 HUF (Унгарски форинт)

Благоприятното положение на унгарската стопанска система е чудесна вест за всеки, който възнамерява пътешестване до Будапеща, където от ден на ден заведения за хранене със звезди " Мишлен " и високотехнологични спа центрове ни притеглят от целия свят.

Градът отпразнува своята 150-годишнина през ноември 2023 година, което значи, че има още повече аргументи да го посетите през идната календарна година, в това число неотдавна отвореният още веднъж Верижен мост и чисто новият Дом на музиката в Унгария. Не забравяйте да резервирате стая в хотел W Budapest в жанр ар деко - някогашен замък и на улица, включена в листата на международното завещание на ЮНЕСКО - който беше открит през юли 2023 година против Унгарската държавна опера.

Южна Корея

1 $ = 1301,45 KRW (Южнокорейски вон)

Докато други пътешественици се насочват към известните туристически дестинации Сеул, Пусан и остров Чеджу, ние сме насочили погледа си към различен южнокорейски град: Мокпо, който се намира в района Чола в южния завършек на полуострова. Пристанищният град предлага едни от най-интересните заведения за хранене в страната, а специалитети като hongeo (естествено ферментирало, извънредно люто ядене от риба-скитник) притеглят фенове на храната от целия свят.

Мексико

1 $ = 17,22 MXN (Мексиканско песо)

Мексико непроменяемо е едно от обичаните ни места за пътешестване с стеснен бюджет. В Мексико Сити, където културата на уличната храна се конкурира само с напредничавата му ресторантска сцена, ще похарчите по-голямата част от парите си за ястие.

Но не забравяйте да оставите малко пари, с цел да посетите всички културни чудеса, които градът предлага, като започнете с емблематичния Музей Джумекс.

Ако желаете да отидете малко по-далеч, отидете в Халиско, с цел да видите по какъв начин се прави текила на място, или на остров Холбокс, с цел да се насладите на задремал плаж.

 

Монголия

1 $ = 3,449.69 MNT (монголски тугрики)

Отдавна сме фенове на Монголия поради нейните видимо неограничени пространства и авантюристичен лагери - и обстоятелството, че пътуването дотук коства единствено 75 USD дневно (включително настаняване). През 2024 година страната има задача да притегли още повече туристи към своите граници с идни начинания като първия в историята й пряк полет до Съединени американски щати и безвизово пътешестване за десетки националности. През идната година можете да очаквате и още повече необикновени културни прекарвания: Местният оператор Бриана Уилсън уголемява своите турове за 2024 година, като включва седмица на цифровите номади, усамотение единствено за дами в долината Орхон и тридневно образование по пукотевица с лък.

Виетнам

1 $ = 24 275,00 VND (Виетнамски донг)

Много страни в Югоизточна Азия са страхотни предложения за доларови носители сега, само че ние предлагаме пътешестване до Виетнам - частично поради непрекъснато възходящия обменен курс, само че най-много поради умопомрачителната хубост на страната. Ханой е може би най-романтичният град в района, само че не се опасявайте да се отклоните от утъпкания път по време на идващото си посещаване: На места като залива Нин Ван и остров Phú Quốc има девствени плажове и интимни курорти, които няма да откриете в по-туристическите региони.

Бразилия

1 долар= 4,94 BRL (Бразилски реал)

Подобно на огромна част от Южна Америка, Бразилия е положително място за посещаване, в случай че не желаете да разбивате банката. Но фактът, че за един $ получавате съвсем пет бразилски реала, значи, че можете да получите още по-добра цена от нормално. Рио де Жанейро е най-очевидното място за превозване на време и пари, с невероятни заведения за хранене - като Lasai, победител в Hot List 2023 - единствено на няколко крачки от някои от най-хубавите плажове в света. Но не забравяйте да посетите и Сао Пауло, където по-младото потомство е въвело съвременни галерии, музеи и питейни заведения в няколко от дълго време занемарени квартала.

Южна Африка

1 $ = 18,30 ZAR (Южноафрикански ранд)

Стойността на южноафриканския ранд се колебаеше доста през последните няколко години, само че ние сме много удовлетворени от днешното му състояние. (За съпоставяне, преди 10 години за един щатски $ получавахме единствено 8,57 ZAR.) Изхарчете тези пари за дегустационно меню от 21 блюда на Test Kitchen в Кейптаун, а по-късно се отправете към дивата природа в Singita Castleton Lodge в резервата Sabi Sand.

Шри Ланка

1 $ = 327,31 SLR (Шри Ланка рупии)



През последните няколко десетилетия шриланкийската рупия постепенно ставаше все по-благоприятна, само че от преди няколко години тя изцяло скочи (през февруари 2022 година един $ беше конвертиран в 200 SLR, а в този момент вижте къде сме). По-развълнувани сме от всеки път да изследваме тази невероятна островна страна, където можете да видите листни чаени плантации, будистки храмове, златни плажове и 200-километрови туристически пътеки в едно незабравимо пътешестване.

Коста Рика

1 $ = 525,96 CRC (Костарикански колон)

През последните месеци костариканският колон се обезцени малко, само че остава удобен за пътуващите в Съединени американски щати. Наред с това е фактът, че най-големият актив на страната (т.е. нейната естествена красота) е най-вече безвъзмезден за прилагане. Коста Рика е една от най-хубавите страни в света за завършения навън - от преходи през тропическите облачни гори в планините на Алахуела до сърфиране край крайбрежията на полуостров Папагайо. (А и хотелите са много положителни.)

Филипини

1 $ = 55.89 PHP (Филипинско песо)

Никога не сме мечтали за островно странствуване във Филипините. Трудно е да се повярва, че места като Палаван и Сиаргао са толкоз стопански налични, в случай че са едни от най-красивите места на планетата. Дори петзвездни курорти като Shangri-La Boracay могат да бъдат резервирани за по-малко от 350 $ на вечер, което е единственият тласък, от който се нуждаем, с цел да резервираме пътешестване още в този момент.

Мадагаскар

1 $ = 4,580 MGA (мадагаскарски ариари)

За идната си почивка на тропически остров пропуснете скъпите и известни места като Малдивите и Бора Бора и изберете евтиния Мадагаскар - богатство в Индийския океан, изпълнено със спиращи дъха тропически гори и национални паркове, цялостни с лемури. Планирайте визитата си към откриването на изследователския лагер Namoroka Tsingy (планирано за средата на 2024 г.), който ще разполага със седем първокласни сафари палатки в съвсем непосещавания народен парк Namoroka. Можете също по този начин да посетите островната страна като част от круизен маршрут: Луксозни круизни линии като Silversea, Lindblad, Swan Hellenic и Seabourne са добавили страната като пристанище на нови пътувания.

Египет

1 $ = 30,93  EGP (Египетска лира)

Да тръгнеш по стъпките на фараоните в Египет наподобява скъпо, само че египетската лира нарастна тази година - това значи, че обиколката на пирамидите, круизът по Нил и разглеждането на Кайро в никакъв случай не са били по-достъпни. С неспокойствие чакаме да разгледаме относително нови обекти, като St. Regis Cairo и плажните вили в хотел Four Seasons Alexandria. А от години с неспокойствие чакаме формалното разкриване на Големия египетски музей, само че наподобява, че това в действителност може да се случи през 2024 година

Малайзия

1 $ = 4.67 MYR (Малайзийски рингит)

В Малайзия парите ви ще стигнат надалеч, изключително в случай че се храните с улична храна и разглеждате пешком градове като Куала Лумпур. Също по този начин е на ниска цена (а в някои случаи и безплатно) да посетите девствените плажове на страната, варовиковите пещери и някои от най-красивите чаени плантации. Ако обаче сте подготвени и желаете да дадете огромни пари, горещо ви предлагаме да отседнете в The Datai Langkawi - несъмнено е скъпо, само че си заслужава.

Индия

1 $ = 83,04 INR (Индийска рупия)

Индия постоянно е била евтина дестинация за пътуване; в този момент обаче, когато курсът на рупията към $ е 83, страната е по-достъпна от всеки път. Хотелите варират от бунгала за 60 $ на вечер до скъпи обекти на Oberoi и Six Senses, както и стотици благоприятни условия сред тях. Но стига да не се пандизите в курорта си за цялото време, можете да посетите доста забележителности и да се храните в локални заведения за хранене с извънредно стеснен бюджет.

Сърбия

1 $ = 107,45 RSD (Сръбски динар)

Белград продължава да се обрисува като един от най-вълнуващите културни епицентрове в Европа, само че той е доста по-евтин от Париж или Берлин (поне засега). Сравнително елементарно е да се намерят хотели под 100 $, макар че настаняването не е толкоз значимо, когато прекарвате цяла нощ в танци в клубовете из града. Но ще желаете да си починете малко, с цел да разгледате благосъстоянието от музеи и съоръжения за модерно изкуство в Белград, доста от които са открити през последните няколко години.

Северна Македония

1 $ = 56,44 MKD (Македонски денар)



Може би тъй като крайбрежните страни получават цялото внимание, само че Северна Македония остава една от най-престъпно подценяваните (и затова достъпни) страни в Европа. Страната, която няма изход на море, е " латентен " шлагер за осведомените, изключително в случай че се насочите към очарователния град Охрид. Той има всички калдъръмени улички и причудливи църкви, които може да се чакат от един европейски град, с спомагателното преимущество, че се намира навръх брега на необикновено красивото и биоразнообразно Охридско езеро.

Непал

1 $ = 132,92 NPR (Непалска рупия)

Непал е една от най-евтините страни за посещаване за всички туристи, само че американският $ е изключително мощен сега. Повечето хора незабавно свързват Непал с връх Еверест, само че дребната страна може да предложи доста повече от изкачвания, включени в листата на ведрите. В началото Катманду е слисващ, само че щом започнете да се ровите, той крие някои страхотни хотели и музеи. Бхактапур и Патан - и двата наоколо до долината на Катманду - са малко по-непринудени, само че въпреки всичко изпълнени с просвета.

Гамбия

1 $ = 66,99 GMD (Гамбийско даласи)

Може да е най-малката страна в континентална Африка, само че не смейте да пренебрегнете Гамбия. Изключително наличната страна от дълго време е мечтано място за феновете на дивата природа, само че стартира да се издига в класацията и като дестинация за хранене, и като пристанище за първокласни круизи.

Индонезия

1 долар= 15 556,65 IDR (Индонезийска рупия)

Въпреки напора на туристи след " Яж, моли се, бит ", Индонезия като цяло остава налично място за отмора. Докато милиони хора се стичат към Бали (където цените на курортите са високи в отговор), можете да се насладите на доста по-евтино и по-спокойно пътешестване на островите Сумба и Ломбок. Не забравяйте и за Джакарта, където един стабилен ден включва зареждане с мазна юфка и nasi goreng gila от спонтанни улични сергии - всичко това единствено за няколко щатски $.

Албания

1 $ = 93,95 ALL (Албански лек)



Албания е доста по-евтина от други европейски страни - и е малко под радара като туристическа дестинация, което значи, че към момента има късмет да я посетите, преди да се разчуе и тълпите да се спуснат. Една от най-примамливите аргументи да планирате пътешестване е храната: Представете си маси, цялостни с ухаещо на розмарин агнешко, тръпчиви планински сирена, запечен лаврак и бутилки плодови сокове. В Тирана резервирайте престой в Agroturizëm Gjepali - ресторант, трансфорат в хотел с аспект към реката и двойни стаи на цени от 70 $.

Узбекистан

1 $ = 12 375,00 UZS (Узбекски сум)

Узбекистан към момента е в напредък във връзка с задграничните пътувания, което го прави една от най-вълнуващите и налични дестинации в Централна Азия. Големите градове са изпълнени както със комплицирани джамии, по този начин и с бруталистични монументи - всички те са безвъзмездни за разглеждане - и мъчно ще похарчите повече от 5 $ за хранене в заведенията за хранене. Все още не са основани прекалено много хотели с известни марки, само че даже тук-там като Hyatt Regency Tashkent цените за нощувка са под 170 $.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР