При пакетните пътувания основните проблеми са свързани с неточна или

...
При пакетните пътувания основните проблеми са свързани с неточна или
Коментари Харесай

Как да се предпазим от измами, когато резервираме лятната си почивка

При пакетните пътувания главните проблеми са свързани с неточна или заблуждаваща информация, настаняване в друг от контрактувания хотел, по-лоши условия от показаните на фотоси или проблеми с превоза, стана ясно в рубриката "Чети етикета " в утринния блок на бТВ.

Туристите е значимо да се поинтересуват авансово за точното място на дестинацията и броя на нощувките, както и за крайната цена и възможна наказателна клауза при отвод.

От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) поучават туристите преди да платят за своята екскурзия да ревизират туроператора и деликатно да прочетат контракта.

„ Преди да подпишем и платим – би трябвало да се убедим, че се договаряме с регистриран туроператор. Те са задължени да поддържат годна застраховка Професионална отговорност – това е единственият източник за угаждане на финансови искания при възможни проблеми”, посочи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов.

Той разясни, че постоянно потребителите се доверяват на джука информация от туроператора, а в следствие тя отсъства от контракта. Маргаритов посъветва да се пазят документите за проведените пътувания.

От всички тъжби в КЗП, обвързваните с туристически услуги са малко над 4%. „ Това не наподобява доста, само че това е на фона на към 23 хиляди тъжби по разнообразни въпроси, свързани с извършването на покупки. Всеки съответен проблем в туризма провокира много съществени неприятности”, добави Маргаритов.

През 2018 година Комисията е направила над 8000 инспекции в региона на предлаганите в туризма услуги. От тях, при 10% са открити нарушавания, издадени са 116 заповеди за затваряне на обекти и са разкрити 83 случая на нелоялни практики.

При подаване на сигнал към КЗП, от Комисията преглеждат проблема в границите на месец. Маргаритов добави, че в курортите имат повече инспектори, с цел да се понижи времето за реакция. За нелоялни търговски практики санкцията стига до 30 хиляди лева

Никога не би трябвало цената на почивката да се заплаща на частно лице и на частна сметка. Това посъветва Одисей Спасов, представител на туроператорска организация. Застраховката, която би трябвало да има една компания или туроператор също е доста значима, добави той.

При инспекция на активността на даден туроператор, потребителите би трябвало да наблюдават дали те са регистрирани като компания, имат ли уверение от Министерството на туризма, имат ли подписана застраховка „ Отговорност на туроператора” и от кой момент е на пазара.

„ При основаването на един хотел се вършат страхотни фотоси, има добра презентация на уеб страницата. С течение на времето съответният хотел се амортизира, вършат се козметични поправки, само че фотосите си стоят от стартирането на хотела”, изясни Спасов за разминаването сред фотоси и действителна конюнктура в хотел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР