При нас разходите за храна, битово отпление и транспорт са

...
При нас разходите за храна, битово отпление и транспорт са
Коментари Харесай

Икономистът Лъчезар Богданов: Очакваме по-чувствително намаление на цените

" При нас разноските за храна, битово отпление и превоз са по-високи. Цената на хляба и парното се отразява повече за разлика от други услуги, които имат по-малък дял. От 16.9% повишаване за предходната година, към 7.5% са храни, 6.5% са енергоизточници. Много малко остава за другите артикули и услуги като дрехи и развлечения ", добави той. " Очакваме рационално по-чувствително понижение на цените, които заплащат жителите ", сподели Богданов.

" Цените зависят преди всичко от политическия фактор, т.е. от държанието на Русия. Тук не приказваме единствено за войната в Украйна. Икономическата война е значим фактор за Европа, която до неотдавна бе подвластна от съветски газ ", посочи икономистът.

" Правителствата също са значим фактор. Ако те се държат по-дисциплинирано, без значение че има облекчителни ограничения и обезщетения, въпреки всичко един от факторите за инфлацията са огромните разходи от бюджета и дефицити ", добави той.

" Разходите у нас много се покачиха за бизнеса, само че в същото време и търсенето на световните пазари е високо. Това разрешава да пренесат разноските си към крайните клиенти, което действително са други европейски компании ", посочи той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР