Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на

...
Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на
Коментари Харесай

Президентът поиска създаването на регистър на българите в чужбина

Президентската институция има упоритостта да инициира основаването на указател на българите и българските общности в чужбина, с цел да има връзка сред тях и браншовите, просветителните институции и бизнеса в България. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на българската общественост в Ню Йорк, представен от прессекретариата на президента.

По думите на Радев този указател ще улесни връзката със сънародниците ни зад граница за потреблението на тяхната професионална експертиза и опит.

" В световния свят една страна не може да съществува сама - финанси, вложения, технологии, теоретичен и културен продан, всичко е обвързвано. И когато вие успявате, това е триумф и за България ", акцентира президентът и изрази признателността си към българите, които популяризират родината в интернационалните институции и фирмите, в които работят.

" За мен България ще е съумяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, с цел да учат и работят в нея ", съобщи в отговор на въпрос президентът. Румен Радев добави, че има какво да се направи, с цел да се сътвори доста по-голямо доверие в българските институции, възприятие за правдивост в обществото и за независимост от корупционни схеми при възлагането на публични поръчки.

Попитан за правосъдната промяна в България и за опцията да бъде въведен румънският антикорупционен модел, президентът уточни, че проблемите на България би трябвало да се вземат решение от българите. " Ако пристигна някой различен извън да ни реши проблемите, това значи, че ние нямаме самочувствието, куража и убедеността като нация, да ковем нашето лично бъдеще. За мен промяната в правосъдната система е безспорен приоритет и по тази причина за пръв път в президентската институция се привиква КСНС на тази тематика ", съобщи Румен Радев.

По отношение на публичния спор за метода, по който би трябвало да бъде основана институцията за битка с корупцията, президентът уточни: " В България като че ли желаеме да имаме литература без Достоевски. Можем ли да си представим Достоевски без " Престъпление и наказване " или Достоевски, само че единствено с " закононарушение ", без " наказване "? Крайно време е да се наказваме и да имаме самостоятелен антикорупционен орган, който да дисциплинира политическата класа ", сподели още президентът.

Държавният глава прикани Министерството на външните работи да се бори за основаването на културен център, който да популяризира българската просвета, обичаи и фолклор в Ню Йорк.

По-рано президентът Румен Радев посети и българския православен храм в Ню Йорк.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР