Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир

...
Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир
Коментари Харесай

Путин посреща Си в сянката на войната в Украйна: какво очакват двамата от срещата в Москва

Президентите на Китай и Русия - Си Дзинпин и Владимир Путин, защитиха многополюсността в света. На фона на войната Си стартира тридневно държавно посещаване в Русия по покана на Путин, а в навечерието му двамата водачи направиха изказвания, оповестени в двата официоза. От публикациите излиза наяве най-общо, че Си ще демонстрира солидарност с Путин против хегемонията на Запада.

Нито една страна на световната сцена няма решаващия глас, който да дефинира целия действителен международен ред, написа китайският президент Си Цзинпин в публикация, оповестена в съветския вестник " Росийская газета " преди визитата му в Русия и срещите му с президента Владимир Путин, което стартира през днешния ден, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

" Международната общественост си дава ясна сметка за това, че нито една страна в света не превъзхожда всички останали. Няма универсални модели за държавно ръководство и не съществува международен ред, в който решаващата дума принадлежи на една обособена страна. Солидарността и мирът на планетата без ерес и разтърсвания дават отговор на общите ползи на цялото човечество ", отбелязва Си.

" Китай и Русия твърдо пазят основаната на Организация на обединените нации интернационална система и международния ред, учреден на интернационалното право, както и основополагащите правила и правила на интернационалните връзки, основани на задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации (и) реализират тясна съгласуваност в границите на Организация на обединените нации, Шанхайската организация за съдействие (ШОС), БРИКС, Г-20 и другите интернационалните платформи, (като) поставят взаимни старания за поощряване на многополюсността и демократизацията на интернационалните връзки ", написа Си Цзинпин.

От своя страна в изявление за китайския вестник " Женмин жибао " Путин също се разгласи за построяването на " по-справедлив многополюсен международен ред ", като от своя страна упрекна Запада, че е разпалил войната в Украйна " в опит да резервира световното си владичество и еднополюсния международен ред ".

Си: Русия и Украйна могат да намерят разумен излаз

" В актуалния свят текат доста дълбоки промени. Мирът, развиването, съдействието и взаимната изгода - това е неукротим исторически полъх. Многополюсността, икономическата глобализация и демократизацията на интернационалните връзки е необратима наклонност ", споделя китайският водач.

Що се отнася до войната в Украйна, китайският президент отбелязва, че страните могат да намерят разумен излаз, в случай че се придържат към концепцията за " обща, сложна, взаимна и устойчива сигурност ". Той акцентира нуждата " да се съблюдават задачите и правилата на Хартата на Организация на обединените нации, да се почитат резонните безпокойства на всички страни в региона на сигурността, да се поддържат всички старания, ориентирани към спокойно споразумяване на украинската рецесия и да се обезпечи стабилността на световните вериги на производството и доставките ".

 НАТО счита да струпа огромно количество техника и до 300 000 военни на източния си фланг Виж още

Си Цзинпин приканва да се продължи взаимната работа по " свързването на самодейността " Един пояс - веднъж " с Евразийския стопански съюз " и да се реализира такава " конструкция на развиването " на двете страни, която да се отличава с " взаимната допълняемост и съгласуемост на обичайна търговия и новите форми на съдействие ".

Путин: Може да се договаря за мир, само че с отчитане на действителностите

Москва е признателна на Пекин за реалистичната позиция във връзка с Украйна и приветства готовността му да взе участие в " урегулирането на рецесията ", декларира съветският президент Владимир Путин в публикация за китайския вестник " Женмин жибао ". Текстът на публикацията беше оповестен на съветски от Кремъл и представен от ТАСС.

Путин написа, че обстановката в Украйна може да бъде позволена по политическо-дипломатически път, само че процесът зависи от единодушието на останалите за " сериозен разговор с отчитане на действителностите ".

 Си за три дни в Москва. В Киев още не са решили дали ще приказват с китайския президент Виж още

В публикацията си съветският президент още веднъж повтаря тезата си, че Западът е разпалил спора в Украйна в опит да резервира световното си владичество и еднополюсния международен ред. От друга страна, написа Путин, Русия и Китай " поредно се афишират за основаването на по-справедлив многополюсен международен ред, учреден на интернационалното право, а не на някакви " правила ", обслужващи потребностите на " златния милиард ".

Руският президент декларира, че НАТО жестоко нарушава правилото за неделимостта на сигурността. " Дълбоко сме обезпокоени от безотговорните и напряко рискови дейности, които могат да подкопаят световната нуклеарна сигурност ", написа Путин в нова косвена опасност за опцията от приложимост на нуклеарни оръжия.

Путин дефинира руско-китайските връзки като " крайъгълен камък " на районната и на световната непоклатимост и като пример за хармонично съдействие сред огромни страни.

 Си Цзинпин разгласи курс към модернизиране на китайската войска Виж още

В публикацията си той прави прогнозата, че стокообменът сред Русия и Китай още тази година може да надвиши 200 милиарда $. Освен това, написа Путин, делът на разплащанията в национални валути нараства, което прави двете страни " по-суверенни ".

Руският президент дефинира газопровода " Силата на Сибир " за доставка на съветски газ в Китай като " договорката на века ". Той показва, че нараства износът на съветски петрол и въглища за Китай. Като други сфери на сполучливо съдействие Путин загатва строителството на енергийни мощности в Китай с присъединяване на съветски експерти, взаимните планове в промишлеността и селското стопанство, развиването на нови технологии и съдействието в космоса.

Руския президент дефинира Си Цзинпин като " добър остарял другар ", с който го свързват " най-топли връзки ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР