Президентите на Чехия и Словакия обещаха да продължат подкрепата към

...
Президентите на Чехия и Словакия обещаха да продължат подкрепата към
Коментари Харесай

Чехия и Словакия ще продължат да оказват подкрепа на Украйна

Президентите на Чехия и Словакия дадоха обещание да продължат поддръжката към Украйна, оповестиха украинските държавни медии.


Президентът на Чехия Петър Павел дружно със словашката си сътрудник Зузана Чапутова се срещнаха с президента на Украйна Володимир Зеленски в Киев.

Проукраински настроените президенти дойдоха в разкъсваната от война страна малко след среднощните ракетни и безпилотни офанзиви на Русия против Украйна, в това число в столицата.

По време на визитата в Киев президентът Павел съобщи, че ще упорства договарянията за присъединение на Украйна към Европейския съюз да стартират тази година. Същевременно Зеленски бе безапелационен, че страната му е подготвена да извърши всички нужни условия за присъединението си към съюза.

Чешкият президент сподели, че съдействието на страната му с Украйна ще продължи по разнообразни способи и няма да бъде обвързвано единствено с доставките на военни материали.

„ Чехия е подготвила шест основни плана за съдействие, които ще разрешат трансфер на технологии и произвеждане в Украйна. “, добави той.

От своя страна, Чапутова съобщи: " Срамните офанзиви тази нощ против някои украински градове, в това число Днепър или Уман, при които бяха убити почтени цивилни, ни припомнят, че не можем да си позволим да гледаме в профил. "

" Посланието ни е ясно: с Украйна ни свързва освен граница и общо минало, само че и общо бъдеще ", добави словашкият президент.

В края на срещата тримата държавни глави подписаха декларация за съдействие и партньорство.

По-рано Павел и Чапутова посетиха „ Стената на паметта на починалите за Украйна “ в Киев, където поставиха цветя.

Президентът на Чехия изрази скръбта си по време на визитата си в Бородянка и Буча, като уточни, че не си е представял сходни подиуми в Европа, след воините в Югославия.

" През последните години Русия сподели огромна податливост към безчовечие ", съобщи той.

В речта си в Бородянка президентът на Чехия сподели, че огромният брой набези от страна на Русия против украински цивилен обекти демонстрира, че това е тактичност на Кремъл, а не инцидентни произшествия.

Чешкият държавен глава бе безапелационен, че светът би трябвало да подсигурява, че сходна покруса няма да се повтори.

„ Русия се надява да сътвори безпорядък и гнет измежду цивилното население и по този метод да окаже напън върху украинското държавно управление да направи отстъпки “, заключи Павел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР