Президентът Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила на света,

...
Президентът Владимир Путин, който управлява най-голямата ядрена сила на света,
Коментари Харесай

БЛЪФ ИЛИ НЕ: Ще използва ли Путин ядрени оръжия?

Президентът Владимир Путин, който ръководи най-голямата нуклеарна мощ на света, нееднократно насочи предизвестия към Запада, че офанзива против Русия ще докара до нуклеарен отговор. Ще употребява ли Путин нуклеарни оръжия, с какъв брой такива оръжия разполага той и какъв би бил отговорът на Съединените щати и на предвожданата от Съединени американски щати НАТО?

Ще употребява ли Путин нуклеарни оръжия?

Много зависи от това по какъв начин Путин възприема опасността за съветската страна и за личното си ръководство.

Путин показва войната в Украйна като екзистенциална борба сред Русия и Запада, който съгласно него желае да унищожи Русия и да заграби големите ѝ естествени запаси.

Путин предизвести Запада, че не блъфира, когато споделя, че е подготвен да употребява нуклеарни оръжия, с цел да отбрани Русия. Някои анализатори споделят, че Путин блъфира, само че Вашингтон възприема съществено думите му.

Като разгласи 18 % от територията на Украйна за своя територия, Русия може да насочва в този момент още по-големи нуклеарни закани, защото Путин може да съобщи, че офанзивите против тези територии са офанзива против самата Русия.

Ядрената теория на Русия позволява използването на нуклеарно оръжие, в случай че " против Руската федерация е била упражнена експанзия с стандартни оръжия, която заплашва самото ѝ битие ".

Много руснаци живеят в украинските територии, които Путин разгласи за съветски, а нарушаването на следвоенното табу за потреблението на нуклеарни оръжия няма обезателно да промени тактическата обстановка на бойното поле.

" Сега той блъфира. Какво обаче ще се случи след седмица или месец е мъчно да се каже - когато той разбере, че войната е изгубена ", споделя Юрий Фьодоров, боен анализатор, основан в Прага.

" Трябва да възприемаме доста съществено неговите закани, като вземем поради залога ", съобщи по телевизия Си Би Ес шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс.

В същото време обаче Бърнс сподели, че американското разузнаване не разполага с " действителни сведения ", че Путин се готви директно да употребява тактически нуклеарни оръжия.



Какви нуклеарни оръжия може да бъдат употребявани?

Нито един представител на съветските управляващи не приканва за използването на стратегически нуклеарни оръжия, които са основани, с цел да унищожават цели градове в Съединени американски щати, Русия, Европа и Азия.

Рамзан Кадиров, президентът на Чеченската република, която е част от Русия, съобщи, че Москва следва да обмисли потреблението на тактически нуклеарни оръжия с дребна мощ в Украйна.

Тактическите нуклеарни оръжия са нуклеарни оръжия, които могат да се употребяват на бойното поле по " тактически " съображения и които са доста по-малко мощни от огромните бомби, които са нужни за заличаването на градове като Москва, Вашингтон и Лондон.

Подобни оръжия могат да бъдат пускани от самолети, да бъдат изстрелвани с ракети от земята, от кораби и подводници, или да бъдат детонирани от наземни сили.

Въпреки че Русия разполага с нуклеарни сили, които са подготвени да се борят при сходни апокалиптични условия, не е ясно по какъв начин ще се оправи при такива условия армията ѝ от постоянни бойци, наемници, мобилизирани запасняци и локални милиции.



Какво биха създали Съединените щати?

В качеството си на преобладаваща международна суперсила Съединените щати ще би трябвало да вземат решение какъв да бъде отговорът, в случай че Русия вероятно прибегне до нуклеарен удар. Русия и Съединени американски щати управляват 90 % от нуклеарните бойни глави в света. Техните арсенали са основани по времето на Студената война, а модерна Русия получи тези оръжия като завещание от Съветския съюз.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън ще би трябвало да избира сред невоенен отговор, нуклеарен удар, който би довел до ескалация, и стандартна офанзива, която би довела до директна война на Вашингтон с Москва.

Джейк Съливан, консултант на американския президент по въпросите на националната сигурност, съобщи, че Вашингтон е предизвестил Москва, че възможното прибягване до нуклеарни оръжия би имало " пагубни последствия ".

Пенсионираният военачалник и някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс съобщи, че в случай че Москва употребява нуклеарни оръжия, то тогава Съединени американски щати и съдружниците им от НАТО ще унищожат съветските бойци и въоръжение в Украйна, и ще потопят целия Черноморски флот на Русия.

Путин подсети на Вашингтон, че до момента единствено Съединени американски щати са употребявали нуклеарни оръжия по време на сражения - при офанзивите през 1945 година против японските градове Хирошима и Нагасаки.



Кой има най-вече нуклеарни оръжия?

Русия има най-вече нуклеарни бойни глави: тя разполага с 5977, а Съединените щати - с 5428, по данни на Федерацията на американските учени. 

Тук се включват както бойните глави, които са разполагаем на въоръжените сили, по този начин и тези, които са нагледно казано " в пенсия ". Въпреки това Москва и Вашингтон разполагат с задоволително бойни глави, с цел да по този начин да се каже унищожат света неведнъж.

Русия разполага с 1458 стратегически бойни глави, които са подготвени за изстрелване, а Съединени американски щати - с 1389, излиза наяве от най-скорошните данни, направени обществено притежание. Тези бойни глави са сложени на междуконтинентални балистични ракети, на балистични ракети на подводници и на стратегически бомбардировачи.

Що се отнася до тактическите нуклеарни оръжия, Русия има 10 пъти повече от Съединени американски щати. Около половината от 200-те тактически нуклеарни оръжия на Съединени американски щати са ситуирани в бази в Европа.

Тактическите нуклеарни оръжия на Съединени американски щати варират от такива с мощ от 0,3 до 170 килотона (за информация: нуклеарната бомба, пусната над Хирошима, е била еквивалентна по мощ на към 15 килотона динамит).

ТЕМА преди 26 минути 1096 преди 1 час 708 преди 1 час 874
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР