Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби на Закона за изменение

...
Президентът сезира Конституционния съд за разпоредби на Закона за изменение
Коментари Харесай

Президентът сезира КС за Закона за държавната собственост

Президентът сезира Конституционния съд за разпореждания на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност, оповестиха от прессекретариата на президента. 

Президентът Румен Радев сезира през днешния ден Конституционния съд с искане да бъдат оповестени за противоконституционни и за несъответстващи на интернационалните контракти обособени разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за държавната благосъстоятелност. 

С измененията в закона се целеше ускоряването и усъвършенстването на процеса по отчуждаване на парцели за създаване на значими национални обекти. Според президента обаче не е реализиран баланс сред публичния интерес и предпазеното от Конституцията право на благосъстоятелност и вместо резултата на ускорение се основава риск от закъснение на значими инфраструктурни обекти.

Сезирайки съда, президентът отстоява своята позиция, изразена с наложеното несъгласие върху законовите разпореждания, пишат още от " Дондуков " 2. Промените в закона за държавната благосъстоятелност бяха признати на 15 май, а ветото бе наложено две седмици по-късно. Народните представители обаче единомислещо го отхвърлиха два дни по-късно. 

Според новите текстове съдът ще може в закрито съвещание да позволява авансово отчуждаване в седемдневен период от настояването на отчуждаващия орган, в случай че се постанова да се защитят изключително значими държавни и или публични ползи.

Предварителното осъществяване на акта се позволява при съществуването на влезнал в действие обстоен организационен проект и когато парцелът е предназначен за народен обект или обект с национално значение, плануват промените. С плана е планувано да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите, излиза наяве от претекстовете на вносителя - Министерски съвет.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР