Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на

...
Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на
Коментари Харесай

Президентът връчи третия проучвателен мандат на БСП

Президентът Румен Радев връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ръководителя на парламентарната група(ПГ) на Българска социалистическа партия Георги Свиленски . Това стана в понеделник в президентството.

Това е третият път, в който Радев връчва на левицата последния мандат за сформиране на кабинет. Предишните два бяха след парламентарните избори през април и юли предходната година.

"Ще поставим всички старания да съставим постоянен кабинет, който да работи за спокойстието, сигурността и благоденствието на българския народ ", сподели Свиленски.

"БСП съумя да резервира положителния звук в една комплицирана коалиция. Показахте и че можете да търсите консенсуса, да съжителствате във властта и да работите дружно със свои политически съперници ", сподели Радев.

Лидерката на Българска социалистическа партия и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова сподели на излизане от президентството, че от партията не биха преговаряли за сформиране на държавно управление с ГЕРБ, Движение за права и свободи и "Възраждане ".
Това значи, че ще се търси консолидация на досегашната четворна коалиция с "Продължаваме смяната ", "Демократична България и "Има подобен народ ", и, евентуално, отделилите се от партията на Слави Трифонов самостоятелни депутати.
След връчването на мандата Българска социалистическа партия има седемдневен период за показване на министър-председател. "Продължаваме да стоим зад думите си, че кандидатурата за министър председател би трябвало да бъде излъчена от парламентарната група на „ Продължаваме промяната “(ПП) ", сподели Нинова по-рано денем. "Имаме добра основа и това е направената преди две-три седмици стратегия, която направихме предвид на първия мандат ".

По думите ѝ в програмата са заложени доста обществени детайли като да вземем за пример безвъзмездни учебници за децата до 12 клас.

"Що се отнася до министрите, нашият групов орган удостовери четирите министерства в структурата на идващия кабинет, четиримата досегашни министри ", сподели още Нинова.

В края на предходната седмица общественият министър в оставка Георги Гьоков пред Нова нюз, че Българска социалистическа партия е склонна да се откаже актуалните ѝ министри да продължат да заемат постовете си, в случай че това бъде изискване за сформиране на ново държавно управление в границите на този парламент.

Политическа партия, и ГЕРБ върнаха първите два проучвателни мандата неизпълнени. Ако и след връчването на третия не се стигне до избор на кабинет, Радев ще би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи следващи предварителни избори. Той към този момент заявява, че не би желал възможен предстоящ избор.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР