Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд (КС) по въпроса

...
Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд (КС) по въпроса
Коментари Харесай

Радев ще сезира Конституционния съд заради промените в основния закон

Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд (КС) по въпроса дали признатите промени в главния закон не са противоконституционни. Това стана ясно от думите му пред публицисти в сряда.

Новината идва часове откакто депутатите, които парламентарното болшинство на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (ПП-ДБ), ГЕРБ и Движение за права и свободи приготвяше през последните 6 месеца.

С актуализирания главен закон Висшият правосъден съвет се разделя на две, президентът ще може да избира единствено всред избрани хора за поста на длъжностен министър, а депутатите и министрите към този момент ще могат да имат и друго поданство с изключение на българското.

Правосъдният министър Атанас Славов назова приемането на тези промени „ историческо решение “, а съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов сподели, че с тях се поставя „ същинското начало “ на правосъдната промяна в България.

Радев обаче не е склонен с тези изказвания. В сряда той сподели, че съгласно него тези промени „ няма да решат огромните проблеми на правораздаването и да подсигуряват правдивост за българските жители “.

По думите на президента промените подкопават устоите на България като демократична страна, а зад тях се вижда задачата на ръководещите партии да запазят въздействието си даже и откакто изгубят доверието на жителите.

„ За опита с Конституцията българите ще заплащат тежка цена. И като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг “, сподели Радев.

От признатите в сряда промени той даде образец с новата опция в Народното събрание и държавното управление да влизат хора, които имат и второ поданство с изключение на българското.

Това беше едно от най-оспорваните оферти за конституционни промени. От ПП-ДБ го аргументираха с концепцията, че по този начин българите в чужбина ще имат повече благоприятни условия да вземат участие в политическия живот.

Опозицията в лицето на Българска социалистическа партия обаче заподозря в смяната заплаха в българските институции да работят хора, които служат на „ непознати ползи “.

Конституционният съд пояснява Конституцията и се произнася, когато някой различен закон ѝ опонира. В момента той може да бъде сезиран единствено от избрани институции, в това число от президента.

Промените в главния закон ще дадат опция и обособени жители да сезират Конституционен съд с посредничеството на съда.

Правителството на ПП-ДБ и ГЕРБ през юни с обещанието да промени Конституцията. Заедно с Движение за права и свободи двете обединения изготвиха план с промени и още през юли.

В началото на декември планът, а във вторник и сряда и през останалите две гласувания. За да се промени Конституцията, бяха нужни три обособени четения с поддръжка от най-малко 160 гласа. ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи имат общо 168 .
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР