Президентът Румен Радев ще предостави на партиите достатъчно време за

...
Президентът Румен Радев ще предостави на партиите достатъчно време за
Коментари Харесай

Президентът обеща условия за диалог на партиите, другата седмица става ясно кога ще свика НС

Президентът Румен Радев ще даде на партиите задоволително време за разговор и търсене на консенсус в опит да се образува управническо болшинство. Радев посочи, че в този момент е времето за политическа храброст, тъй като България има потребност от работещ парламент. От Малта, където президентът е на посещаване, Румен Радев изброи и достиженията на служебното държавно управление, измежду които е въвеждането в употреба на интерконектора с Гърция.

И тези избори не съумяха да пречупят наклонността за отчуждаване от партиите, сподели президентът Румен Радев.

" И тези избори не дадоха опция на никоя партия да управялва сама, не дадоха и опция за елементарно образуване на коалиция. Това, в действителност, е явен знак към партиите, че хората чакат разговор, съгласие, чакат разсъдък и намиране на общи решения. Сега не е време за безволие, не е време за тяснопартийни сметки. България има потребност от работещ парламент. Сега е време да се поеме отговорност, в този момент е време за политическа храброст. ", сподели той.

Държавният глава изрази паника:

" Зад издигането на нови червени линии и то след изборите и търсенето на всевъзможни аргументи за отвод от колиция издават страха на партиите да поемат отговорност за ръководството през зимата, което, знаете, може да бъде обвързвано с крах и от там спомагателна ерозия на доверието. ", счита той.

Президентът ще разгласи идната седмица по кое време ще свика Народното събрание.

" Аз ще се допитам до политическите партии, ще се съобразя напълно с техните визии, тъй като сега е извънредно значимо те да намерят общия език. Ще дава всички условия по конституция, тъй че да има задоволително време за разговор, за търсене на консенсус и да се образува управническо мнзинство. ", увери Радев.



Президентът посочи, че единствено за два месеца служебното държавно управление е построило една постоянна основа, от която идващият постоянен кабинет би трябвало да може да преведе странатa през зимата без изключително усложнение.

" След 10 години отсрочване, най-накрая служебното държавно управление вкара в употреба интерконектора с Гърция и това снижи доста цените на газа. Най-сетне, за първи път беше извършен транспарантен, равнопоставен търг за природен газ. Служебното държавно управление способства да се снижи цената на горивата и всичко това са едни положителни начални стъпки за преодоляване на инфлацията. Служебното държавно управление създаде ограничения и доста по-справедливи механизми за отплата на потребителите за цените на тока и газа и ще ги внесе в Народното събрание. Ще внесе и годишният бюджет. ", заключи той.

Държавният глава уточни, че служебният кабинет е създал и законите по Плана за възобновяване и резистентност като са обезпечени средствата за огромните инфраструктурни планове. Румен Радев чака тези закони да бъдат във фокуса на партиите незабавно откакто се образува Народно заседание.

По тематиката работиха: Александър Марков, Милена Кирова
оператор: Росен Петрински
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР