Президентът Румен Радев призова правителството да отстоява българския интерес и

...
Президентът Румен Радев призова правителството да отстоява българския интерес и
Коментари Харесай

Президентът Радев с призив към правителството

Президентът Румен Радев прикани държавното управление да отстоява българския интерес и в същото време да не губи от взор проблемите на хората в страната и тежката социално-икономическа рецесия, на фона на стремежа и силата, които по думите му се влагат в решаването на проблемите на Република Северна Македония по пътя й към Европа. Тази вечер ръководещите се събират на Коалиционен съвет в Министерски съвет по въпроса с районен съд Македония. 

" Срещите не са толкоз значими, значими са резултатите и аз чакам Коалиционният съвет довечера да следва постигнатите с консенсус мнение и оферти от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) - да отстоява българския интерес и да отстоява Копенхагенските критерии за участие, които се базират доста тъкмо върху човешките права и недопускане на дискриманация ", съобщи Радев и добави:  " Ако всичко това се случи, ние по най-хубавия метод ще помогнем на районен съд Македония да върви стабилно по този път ". 

На въпрос дали в случай че Брюксел подсигурява, че РСМ ще впише македонските българи в конституцията си, както настояваме, България може да вдигне ветото за начало на договаряния за участие, Радев отговори негативно. „ Не, досега сме чули доста, доста гаранции. Но дано мине Коалиционният съвет довечера, да чуем какво мислят партиите “, сподели президентът. Трябва да получим гаранции, които да доведат до необратими резултати, напомни позицията си той. " Много ясно в предложенията на КСНС от януари е показано като общо реализирано предложение от всички, че предоставяне на единодушие от наша страна за начало на договаряния не би трябвало да бъде обвързано със периоди, а с резултати и изключително що се касае до правата на македонските българи. А такива вие виждате ли, реализирани досега? “, попитаРумен Радев.

Той разяснява и настояването от премиера Кирил Петков за привикване на КСНС за Република Северна Македония. 

" Аз се надявам, че поради фокуса, който е подложен от държавното управление върху външната политика, то няма да губи от взор тежката обществена и икономическа рецесия в страната. Очаквам този порив и сила, които се влагат за решаването на проблемите на районен съд Македония по пътя й към Европа, да се ползват в не по-малка степен за решаването на проблемите на българските жители " , уточни президентът. 

„ Увеличаването на бедността е обезпокоително. Инфлацията , цените , това, което става в енергетиката, в топлофикациите. Очаквам там да бъде фокусирано вниманието ”, акцентира Радев. 

Президентът разяснява и публикувания в някои медии текст на законопроект, придобил известност като „ българския вид на закона „ Магнитски “.

" Очевидното отвращение на прокуратурата да се бори с корупцията в България не значи, че би трябвало да се погазват съществени законови положения и базови човешки права, с цел да се търси страведливост ", уточни Радев. 

Държавният глава участва на представянето на новата публицистична книга на журналиста Иван Гарелов „ Неизпратени писма до Маргарита “  в София.
 БТА
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР