Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на

...
Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на
Коментари Харесай

Румен Радев: Народ, който допусне да подменят историята му, е обречен да изгуби и свободата си

Президентът Румен Радев одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска. Това стана на площад „ Народно заседание “, където се организира тържествената заря-проверка за Националния празник 3-ти март. В церемонията взе участие и Илияна Йотова. Държавният глава произнесе слово.

" Войната с предишното е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката - тя е еднаквост, опит и ентусиазъм. Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на родния трикольор ", сподели той.

Ето и цялата му тирада:

" Скъпи съотечественици!

Преди 145 години на днешната дата възкръсва България. Армията на съветския император Александър Втори съкрушава Османската империя. Днес, за втора година посрещаме празник, когато в Украйна бушува война. В нея се избиват мъжете, чиито предци дружно освобождаваха родината и това е наша болежка. Пожарът на войната хвърли искри, които могат да подпалят и нашата рогозка и от нас зависи да не го допуснем. Да не допуснем бесовете да обладаят нашите души, нашата тирада и нашите дейности. Недопустимо е над България да се веят други флагове, с изключение на родния трикольор.

Преди век и половина възрожденците се захванаха да градят държавността на нова България. Стожерите на тази нова България бяха просветата, армията, демократичният блян на Апостола и солидарното възприятие, че сме един народ - в Мизия, Тракия и Македония. Днес всички тези стожери на държавността са подложени на офанзиви. Намират се хора, които оферират да разоръжим армията в разгара на войната. Намериха се политици, които загърбиха нашите сънародници край Вардар. Други се пробват да трансформират чистата и свята република на Апостола в безконтролен на политически спектакъл, а театъра - в политика.

Скъпи съотечественици - войната с предишното е път към саморазрушаването. Историята не е слугиня на политиката - тя е еднаквост, опит и ентусиазъм. Някога възрожденци, будители, опълченци, строители на модерна България възкресиха родината. Те шиеха история. Наш дълг е през днешния ден да я опазим от безродници и осквернители.

Народ, който допусне да подменят историята му, е жертван да изгуби и свободата си. Нашето предопределение не е да я пренаписваме, нашата задача е да я съхраним, с цел да пребъде България. Затова през днешния ден отдаваме респект на нашите национални герои, на воините от армията на царя избавител, на всички тези, които век и половина градиха и браниха България.

Благодаря ни всички вас, които през днешния ден с наличието си отстоявате историческата истина. Честит празник! Да живее България! "

По-късно президентът ще бъде хазаин на обичайния формален банкет по случай 3 март в Централния боен клуб в София.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР